Srijeda, 22 ožujka, 2023

Fabrika deterdženata Dita: ISO standard kao dokaz kvalitete i u stečaju

Nemojte propustiti

Fabrika deterdženata Dita Tuzla od ove sedmice posjeduje i najnoviji ISO standard 9001:2008, koji bi, kako se nadaju uposleni, trebao poboljšati poziciju Dite na domaćem, ali i inostranom tržištu. Kako su nam kazali u fabrici, vrijednost ovog ISO standarda je u tome što ne garantuje samo kvalitet Ditinih proizvoda već i očuvanje svih ekoloških aspekata prilikom izrade tih proizvoda, piše Oslobođenje.

Dita je i ranije imala ISO standard, koji je prestao vrijediti u periodu u kojem je došlo do stopiranja proizvodnje. Kako bi ojačala svoju poziciju na tržištu, Dita se odlučila uvesti novi standard, za što su u fabrici sve preduslove davno ispunili.

„Mi smo izvršili certifikaciju u skladu sa međunarodnim standardima i tome smo prilagodili proizvodnju, što znači da proizvodimo po najnovijim međunarodnim standardima. Certificiranje je odradio TUV Nord, koji garantuje da naša proizvodnja zadovoljava sve međunarodne standarde, te svjedoči ozbiljnom pristupu proizvodnji, koja je propraćena kvalitetnom dokumentacijom, kao i to da se u procesu proizvodnje koriste kvalitetne sirovine“, kazao nam je Almir Bajrić, zamjenik stečajnog upravnika u fabrici deterdženata Dita Tuzla.

Iako Dita još ne izvozi proizvode u značajnijem obimu, ovaj certifikat će zasigurno poboljšati njenu poziciju i na domaćem, ali i na inostranom tržištu, te popraviti izglede kompanije za prodajom kroz stečajni postupak.

„U toku je peta prodaja Dite, a postavljena je cijena nešto veća od 14 miliona KM. Prodaja će se zatvoriti 15. novembra, ali dosad nismo imali iskazanih interesa za kupovinu po ovoj cijeni. Pisanih načelnih interesa ima za kupovinu, ali niko još nije dao novčanu ponudu“, dodao je Bajrić.

Početna cijena Dite je bila nešto veća od 18 miliona, ali na prethodne četiri prodaje interesanata za kupovinu nije bilo, pa je odbor povjerilaca odlučio malo smanjiti cijenu. Stav radnika i sindikata Dite bio je da fabriku neće prodati za sitan novac, kako to inače biva u stečajnim postupcima, jer vjeruju da Dita, što su pokazali u posljednju godinu i po, ima potencijala da proizvodi i za tržište BiH, ali i da izvozi.

Sada je u fabrici uposleno više od 70 radnika, koji redovno primaju plate. Iako se proizvode samo oni proizvodi čija je prodaja zagarantovana i koju tržište zahtijeva, fabrika je već dugo osposobljena za cijeli asortiman od oko 40 proizvoda.„Zasad proizvodimo samo ono što se sigurno prodaje u Bingu i Konzumu, a ostale proizvode bismo mogli proizvoditi već od sutra, samo da tržište pokaže interes. To se još nije desilo iako imamo vrhunske i industrijske proizvode, ali i one za široku potrošnju“, kazao je Bajrić.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo