Utorak, 7 travnja, 2020

Facebook više nikad neće biti isti: Najavljene velike promjene na popularnoj društvenoj mreži

Nemojte propustiti

Jedanaesti smrtni slučaj u Republici Srpskoj: Od koronavirusa umro muškarac iz Laktaša

Alen Šeranić, ministar zdravlja RS, kazao je da je testirano 216 uzoraka i da su 42 osobe bile pozitivne...

Boris Džonson prebačen na intenzivnu njegu

Liječnici kažu da će osobi Johnsonovih godina (56), kojem deset dana ne popuštaju simptomi covida-19, vjerojatno biti...

FŠCZ donio tri nove naredbe i dogovorena raspodjela testova na korona virus

Ovom naredbom zadužuju se kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova i uprave policije da osiguraju provođenje javnog reda i...

Na prvi pogled, novi dizajn, više podsjeća na Messenger ili Instagram nego na društvenu mrežu koju koristimo godinama.

Facebook nas je navikao na stalne promjene na ovoj društvenoj mreži, ali promjene koje su najavljene na Facebookovoj konferenciji F8 bit će najveće u njegovoj historiji.

Korisnici će prvo primijetiti promjene u dizajnu – karakteristična plava boja gotovo će nestati s naslovnice Facebooka. Plavi izbornik koji je pratio Facebook od samog početka bit će zamijenjen čišćim, bijelim izbornikom u kojem će naglasak biti stavljen na grupe, a ne više toliko na vijesti, prenosi Dnevnik.hr.

Tako će korisnici moći objavljivati u grupama direktno s naslovnice, bez ulaska u same grupe, a na izborniku s lijeve strane grupama je dana veća važnost. Osim toga, bit će dodani i novi alati za specijalizirane grupe.

Podsjetimo, Mark Zakerberg (Zuckerberg) je u svojoj posljednjoj objavi naglasak stavio na promjenu načina na koji korisnici komuniciraju na Facebooku i stvaranju “javnih prostora” za komunikaciju, ali i “privatnih prostora” u kojima se korisnici mogu družiti sa svojim prijateljima i poznanicima. Grupe su, čini se, upravo na tom tragu.

Na prvi pogled, novi Facebook, više podsjeća na Messenger ili Instagram nego na društvenu mrežu koju koristimo godinama.

Osim na grupe, poseban je naglasak stavljen na Stories odnosno Priče, formatu dijeljenja objava koji je u posljednje vrijeme pridobio korisnike.

Promjene će prvo biti vidljive na mobilnoj aplikaciji, dok će se na računarima pojavljivati tokom sljedećih nekoliko mjeseci.

Foto: Facebook

Mobilna aplikacija dobiti će i novu opciju – “Meet New Friends” odnosno “Upoznaj nove prijatelje” koja će funkcionirati poput aplikacija za spajanje ljudi. Korisnici će tako moći poslati poruku drugim korisnicima, s kojima nisu prijatelji, ali koji dijele zajedničke interese. Nemojte se iznenaditi ako vas dočeka poruka u Inboxu od nekoga, samo zato jer se išli u istu osnovnu školu ili radili za istu firmu u nekom trenutku.

I “Facebook Dating”, koji još nije ni pravo zaživio, dobiva nove opcije. Jedna od njih je “Secret Crush” odnosno “Tajna simpatija” koja će korisnicima otkriti sviđaju li se nekom od njihovih prijatelja, bez otkrivanja tačno kome.

Posebno su zanimljive promjene koje će doživjeti “Marketplace” odnosno “Tržnica”, Facebookov dio za prodaju i kupovinu stvari među korisnicima. Odsad će korisnici moći plaćati direktno na “Marketplaceu” i time izbjeći davanje broja računa nepoznatoj osobi.

Facebook Messenger također će doživjeti značajne promjene. Sama bi aplikacija trebala biti brža i laganija (zauzimati manje prostora na pametnim telefonima), no za to ćemo se morati još malo strpjeti. Najavljeno je da će novi Messenger biti dostupan kasnije ove godine.

Od drugih novosti, posebno je istaknuta mogućnost zajedničkog gledanja videa u stvarnom vremenu, koja bi trebala biti dostupna svima do kraja godine.

Onima koji baš i ne vole tipkati po pametnom telefonu posebno će se svidjeti najava desktop aplikacije Messengera. Biti će dovoljno preuzeti ju na svoj računar, povezati s računom na Facebooku i korisnici će moći obavljati grupne video pozive, sarađivati na projektima ili jednostavno razmjenjivati poruke u Messengeru.

Više s weba
- Advertisement -

Posljednje objavljeno

Jedanaesti smrtni slučaj u Republici Srpskoj: Od koronavirusa umro muškarac iz Laktaša

Alen Šeranić, ministar zdravlja RS, kazao je da je testirano 216 uzoraka i da su 42 osobe bile pozitivne...

Nakon smrti doktora Pašagića, Facebookom kruži status njegovog kolege: “Je li on taj teški bolesnik?”

Doktor Dragan Đokanović nakon smrti kolege Pašagića objavio je duži status na Facebooku. Smrt doktora-epidemiologa Šefika Pašagića koji je...

Boris Džonson prebačen na intenzivnu njegu

Liječnici kažu da će osobi Johnsonovih godina (56), kojem deset dana ne popuštaju simptomi covida-19, vjerojatno biti ispitana razina kisika te funkcija...

Direktor “Igmana” Đahid Muratbegović se oporavio od koronavirusa, evo i šta je poručio

Na vrijeme sam otišao, imao terapiju, slušao sam heroje doktore, i bio optimista, što je bilo jako važno", poručio je Muratbegović

FŠCZ donio tri nove naredbe i dogovorena raspodjela testova na korona virus

Ovom naredbom zadužuju se kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova i uprave policije da osiguraju provođenje javnog reda i mira u i oko šatorskih...
- Advertisement -

Možda vas zanima i ovo