Petak, 18 lipnja, 2021

Fadil Novalić kaže da ćemo proizvesti domaći respirator, struka tvrdi da je to nemoguće

Nemojte propustiti

Premijer Federacije kazao je kako su se brojni privredni subjekti uključili u aktivnu borbu protiv koronavirusa.

Redovno izvještavanje javnosti u vezi sa koronavirusom bit će održavano svaki da u zgradi Vlade FBiH u 12 i 17.30 sati, kazao je u sinoćnjom obraćanju javnosti premijer ovog bh. entiteta Fadil Novalić.

“Ovo je vrijeme kada ne trebamo ignorirati stvarnost i kada se moramo suočiti sa problemom koji je pred nama. Razumijem zabrinutost građana, ali panika nije opcija. Zabrinutost trebamo pretvoriti u akcije kojima ćemo zaštititi sebe, svoje porodice i ljude oko nas”, poručio je Novalić.

Sve mjere, kako je naveo, donesene su sa ciljem smanjenja širenja zaraze.
“To su odluke koje smo već donijeli a odnose se na smanjenje kretanja građana i zatvorili smo škole, obdaništa, javni prijevoz i oograničili društveni život”, kazao je premijer FBiH dodavši da su ove mjere važne zbog toga što se novi soj koronavirusa lako prenosi sa čovjeka na čovjeka te da je poznato da za bolest ne postoji lijek.

Dodao je da zdravstveni radnici skoro tri mjeseca rade na suzbijanju širenja koronavirusa, ali je teret pao i na građane, koji, kako je podvukao Novalić, moraju pokazati veću odgovornost.

“U vrijeme kada smo se povukli u domove, trebaju nam drugi vidovi komunikacije. Nazovite svoje najmilije, ppomozite svojim susjedima, a pogotovo starijima. Ova kriza je za sve nas teška, ali ćemo proći kroz nju. Kako ćemo proći, zavisi od nas samih”, zamolio je građane FBiH.

Premijer Federacije BiH kazao je i kako su robne rezerve “do vrha popunjene”, te da građani ne trebaju brinuti za hranu.

“Ako zatreba, aktivirat ćemo ih i povećati. Dostava robe je stabilna, javna preduzeća su stabilna. Uredno je snadbijevanje strujom, vodom, plinom i mobilne komunikacije. Dogovoreno je i da EP BiH tokom ovog perioda neće isključivati struju dužnicima, isto tako će raditi i BH Telecom. Već od sutra (danas op.a.) BH Telecom će besplatno priključiti internet djeci kojima je pristup onemogućen, a imaju potrebu za online nastavom”, dodao je Novalić.

Podsjetio je da je sa bankama dogovoren moratorij na kredite koji počinje od ove sedmice.

Premijer Federacije kazao je kako su se brojni privredni subjekti uključili u aktivnu borbu protiv koronavirusa.

“Jučer sam razgovarao sa studentima iz Zenice koji su počeli sa proizvodnjom zaštitnih naočala koje koriste doktori. To je pravi primjer poduzetništva u ovim teškim vremenima”, ispričao je Novalić.

Na kraju, Novalić je poručio da je jedna kompanija već preuzela jedan pokvareni respirator iz UKC Tuzla kojeg će, kako je kazao Novalić, pokušati kopirati i proizvesti.

Šta struka kaže?

Doktor Almir Badnjević, prvi bosanskohercegovački doktor nauka u oblasti bioinženjeringa, nakon brojnih upita o proizvodnji respiratora oglasio se na svom Facebook profilu.

On tvrdi da se radi o humanoj ideji, ali da se s ovakvim stvarima ne može i ne smije eksperimentisati.

“Regulative u oblasti medicinskih uređaja i lijekova su vjerovatno najrigoroznije na svijetu. Sam proces stavljanja medicinskog uređaja na tržište je vrlo komplikovan i dugotrajan (procedura traje preko godinu dana i nije izvodiva u BiH). Zapamtite, sve je dobro dok je dobro. Sa nekim stvarima se ne može baš tek tako ekperimentisati. Maska za lice je jedno, a respirator nešto potpuno drugo, koliko god vaše ideje bile humane”, jasno je poručio Badnjević i priložio grafički prikaz kako izgleda regulatorni proces prihvatanja jednog medicinskog aparata.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo