Subota, 2 srpnja, 2022

Fadil Novalić o minimalnoj plati od 1000 KM: “Može, ali …”

Nemojte propustiti

– Minimalna plata mora rasti, bilo kroz zakon ili kako god. Tu imamo konsenzus i mi i Parlament i sindikat i poslodavci, ali kako?!

Gost O Dnevnika je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH. Na pitanje novinarao nastojanju Saveza samostalnih sindikata BiH za donošenje zakona o minimalnoj plati od hiljadu maraka. Sindikalisti smatraju da ne postoje nikakve zakonske ili druge prepreke. Šta kaže Vlada i kakve su šanse da se taj zakon konačno donese?, Novalić je dao odgovor:

– Šanse postoje, ja ne želim sad licitirati 1.000 ili 700 KM, ako bismo digli na 1.000 KM, sigurno bismo izgubili 50 hiljada radnih mjesta. Ali minimalna plata mora rasti, bilo kroz zakon ili kako god. Tu imamo konsenzus i mi i Parlament i sindikat i poslodavci, ali kako?! Nema problema oko povećanja minimalne plate, samo se radi o tome da to mora ići uz zakone o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima, gdje smo mi predvidjeli da se smanje obaveze. Tako da plata sa sadašnjih 543 naraste na 750 KM, koliko god se već dogovorili, da obaveze prema državi ne budu veće, nego ako može i manje. Mi ne želimo iz privrede uzimati novac koji možda pripada radnicima.

Detalje pogledajte u video prilogu:

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izetbegović: Ja nikada nisam primio visoku platu, kao i većina ljudi iz SDA

Što se tiče onih sa visokim platama, Izetbegović navodi da je odnos SDA prema tome poznat. Predsjednik SDA i dopredsjedavajući...

Možda vas zanima i ovo