Nedjelja, 1 listopada, 2023

Fadil Novalić pozvao kritičare da budu dio rješenja

Preporučeno

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić pozvao je sve predstavnike vlasti da budu dio konstruktivnih rješenja u odgovoru na posljedice globalne inflacije, a ne da šire paniku u javnosti.

“Jasno mi je da u politici ima ljudi kojima ekonomija nije bliska oblast. No, ukoliko zaista imaju dobre namjere i žele efikasnost u preveniranju posljedica poskupljenja do kojih je došlo u cijelom svijetu, trebali bi onda učiniti sve da se hitno usvoji federalni budžet za ovu godinu. Također, dežurni kritičari bi, ako ništa drugo trebali znati da, kao i u svakoj drugoj zemlji i prema Zakonu o robnim rezervama FBiH, poslovanje u okviru Federalne direkcije robnih rezervi nosi oznaku – državna tajna”, naglasio je premijer Novalić.

Upravo se čita:  Izetbegović se oglasio o hapšenju Zildžića: Nije trebao to raditi

Podsjetio je da je Vlada FBiH u ovogodišnjem budžetu planirala 20 miliona KM, što je deset puta veće izdvajanje u odnosu na sve ranije godine. Dodatno, u Federaciji BiH trenutno ima dostupnih roba u vrijednosti od 30 miliona KM.

“Zbog tajnosti podataka, jasno je da ne možemo iznositi detaljnije informacije. Međutim, ono što je sigurno jeste da građani nemaju razloga za strah, jer imamo dovoljno zaliha za višemjesečnu proizvodnju brašna i hljeba, odnosno do naredne žetve. S druge strane, sa onima koji neosnovano podižu cijene se obračunavamo svakodnevno, jer su naše inspekcije 24 sata na terenu. Pozivamo građane da prijave svaki slučaj neosnovanog poskupljenja”, poručio je premijer Novalić.

Upravo se čita:  Dodik izvrijeđao Konakovića: "Nisam znao da je toliko glup, to ni Tito sebi nije dozvolio"

Premijer Novalić dodao je da očekuje i da će Dom naroda Parlamenta FBiH podržati prijedlog Vlade FBiH o stavljanju u pogon blokova 4 i 5 termoelektrana Tuzla i Kakanj, nakon što je to sinoć uradio Predstavnički dom na vanrednom zasjedanju.

“Samo pokretanjem domaćih resursa možemo osigurati našu energetsku nezavisnost i održati konkuretnost kompanija, te što je najvažnije, time garantirati da struja neće poskupjeti, jer imamo svoje kapacitete za njenu proizvodnju. Zato očekujem od svih da populizam zamijene odgovornošću prema građanima i glasaju za budžet Federacije BiH kako bi se mogle dopunjavati robne rezerve, a naši poljoprivrednici prije proljetne sjetve dobili poticaje, te podrže pokretanje blokova 4 i 5”, poručio je premijer Novalić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo