Utorak, 22 lipnja, 2021

Fadlil Novalić: Svima treba smanjiti plaće, počev od mene i predsjednika sindikata koji ima više od 3.000 KM

Nemojte propustiti

Premijer dodaje da “ako gospodin Kurtović misli da javni sektor može proći bez smanjenja plaća, on je u dubokim, ali i opasnim iluzijama”.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić odgovorio je predsjedniku Sindikata državnih službenika Samiru Kurtoviću u vezi s mjerom smanjenja plaća u javnom sektoru.

– Naravno da smatram da svima treba smanjiti plaće. Ako treba početi od najviših zvaničnika, nemam problem s time. Neke odluke treba donijeti Parlament, neke Vlada. Plaće treba smanjiti – počev od mene. Ako obična porodica može živjeti sa prosječnom plaćom, zašto ne bismo mi mogli podnijeti radikalne rezove.Također, mislim da treba početi i od gospodina Kurtovića koji kao predsjednik sindikata ima plaću u visini ministra. Njegova osnovna plaća je 2.858 KM, plus minuli rad, plus topli obrok, prijevoz, itd. Dakle, Kurtović treba da bude među prvima, kojima treba smanjiti plaće – ističe Novalić.

Premijer dodaje da “ako gospodin Kurtović misli da javni sektor može proći bez smanjenja plaća, on je u dubokim, ali i opasnim iluzijama”.

– Ako on misli da, i kada stanu s radom privatne firme, da će i dalje Federacija imati skoro 5 milijardi budžeta, on pokazuje elementarno neznanje, koje je pomiješano s populizmom vrlo opasno. Pare u budžet ne padaju s Marsa. Već ih uplaćuje privatni sektor, realni sektor kroz poreze. Ako stane privatni sektor, stat ce i uplata i poreza. A bez poreza nema novca ni u budžetu. I u tom slučaju, nećemo više govoriti o smanjenju plaća, već o tome da neće biti nikakvih plaća u javnom sektoru, bez privatnog sektora. Zato javni sektor mora priskočiti odmah u pomoć privatnom sektoru, radnicima. Moramo jednu stvar dobro razumjeti. Ko god bude imao ikakav posao u idućem periodu, treba da neki način pomogne sve one koji će, ne svojom voljom, ostati bez posla. Moramo na sve načine pomoći proizvodnim firmama i njihovim radnicima jer bez njih nema ni budžeta, ni javnog sektora ni države – zaključio je u svojoj reakciji premijer Fadil Novalić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Konaković o Predsjedništvu BiH: NIP će imati kandidata, očekujem da i SDP BiH predloži svog

Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković kazao je danas da će ta stranka sigurno imati kandidata za člana Predsjedništva BiH, ali...

Možda vas zanima i ovo