Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Fahrudin Radončić: “Zakonski zabraniti građanima BiH učestvovanje na stranim ratištima!”

Nemojte propustiti

Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je danas da BiH iz napada Mevlida Jašarevića na Ambasadu SAD u Sarajevu i blokade institucija BiH u junu mora izvući zajedničku poentu.

“Ukoliko hoćemo da se odgovorno ponašamo u trenutku krize moramo napraviti jednu vrstu reorganizacije institucija na nivou BiH, ne silazeći u entitetske nadležnosti”, rekao je Radončić novinarima u Sarajevu nakon sjednice Komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH na kojoj su doneseni zaključci u vezi sa blokadom institucija BiH.

Prema njegovim riječima, postojeće institucije BiH trebalo bi, bez novih budžeta, uvezati, koordinisati ili spojiti tako da svako reagovanje ubuduće bude automatizam, a ne politika ili politikantstvo.

Govoreći o informaciji Ministarstva bezbjednosti o stanju bezbjednosti u BiH u 2012. godini, razmatranoj na sjednici Komisije, Radončić je rekao da činjenice ukazuju na porast korupcije i kriminaliteta, što on povezuje sa teškom socijalno-ekonomskom situacijom.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Kada je riječ o podatku koji se čuo u raspravi da oko 350 građana BiH ratuje u arapskim zemljama, Radončić je naveo da je njegov principijelan stav da državljani BiH ne bi trebalo da učestvuju u bilo kom ratnom sukobu, bilo gdje u svijetu.

“U tom smislu danas se pojavila i ideja da se zakonski reguliše jedna vrsta zabrane da građani BiH ne mogu učestvovati u stranim vojnim snagama ili ratištima izvan BiH”, precizirao je Radončić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da među optuženima u akciji “Lutka” nema Nasera Keljmendija, ministar bezbjednosti BiH rekao je da je on legalista i da ovo ministarstvo ne smije da se miješa u operativni rad agencija za provođenje zakona.

“Ti predmeti ne dolaze kod nas, mi ne znamo šta u njima stoji i ne znamo razloge niti treba da ih znamo zašto se neko pojavljuje ili ne pojavljuje na spisku optuženih”, zaključio je Radončić.

(Srna)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo