Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Faruk Hadžić donosi loše vijesti o rastu cijena: Od pojeftinjenja nema ništa

Nemojte propustiti

Ističe da je ovaj scenarij najavio u augustu prošle godine.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić objavio je kako je u januaru ove godine, poredeći s decembrom prošle godine, došlo do povećanja cijena u Federaciji Bosne i Hercegovine, posebno hrane. Ovo je, ističe, u suprotnosti s tvrdnjama pojedinih ekonomista koji su najavljivali da će doći do pada.

Podaci za januar pokazuju sljedeće vrijednosti:

– Indeks potrošačkih cijena 14,7% (godišnja inflacija) i 24,5% (inflacija u odnosu na bazni period)

– Indeks kretanja hrane 22,0% (godišnja inflacija) i 42,5% (inflacija u odnosu na bazni period)

– U narednim mjesecima možemo očekivati da će doći do smanjenja godišnjeg nivoa inflacije, ali to ne znači da će se cijene svih proizvoda vratiti na prethodni nivo, već znači da će i dalje biti prisutan rast cijena, ali da će te cijene rasti sporije u usporedbi sa prošlom godinom. Ovo je pod pretpostavkom da neće biti iznenadnih globalnih događaja. Ako mislite da ćete plaćati jeftinije frizerske usluge ili pecivo u pekari i da će se cijene vratiti na nivo sa početka pandemije, od toga nema ništa. Drugim riječima, do rasta cijena će i dalje doći, ali sporije nego prije, što će značiti da smo statistički „pobijedili“ inflaciju – naveo ja Hadžić.

Ističe da je ovaj scenarij najavio u augustu prošle godine.

“Donosioci odluka su puno toga mogli uraditi, ali nažalost, opet je kao i tokom pandemije Covid-19 izostala pomoć građanima i privredi. Efekte toga svakodnevno osjećamo”, zaključio je Hadžić.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo