Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Faruk Hadžić: Potpuno nerealne slike u marketu i mahnite kupovine brašna, konzervi i ulja

Nemojte propustiti

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić komentirao je situaciju kojoj je svjedočio prilikom obavljanja redovne sedmične kupovine hrane. Kako je kazao, prizori su bili nerealni, a ljudi su kolica punili namirnicama koje kupuju pred svaku krizu: brašnom, uljem i konzervama.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

– Gotovo dvije godine od početka pandemije COVID-19 i naše panične kupovine brašna i toaletnog papira, svakodnevno svjedočimo istim scenama. Strah povećava paniku. Čak i ako niste namjeravali kupiti brašno, ako ste čuli od prvog komšije da je on / ona kupio / la i vi će te vrlo vjerovatno panično trčati u radnju.

Danas potpuno nerealne slike u marketu gdje sam bio u redovnoj sedmičnoj kupovini hrane. Mahnite kupovine brašna, konzervi, školjki jaja, neki uzimaju i kartone ulja i puna kolica konzervi.

Upravo se čita:  Potresan status kćerke Nermina Nikšića: Kako djetetu objasniti da tetke više nema?

Budžeti nikada nisu bili puniji

Politika je kao i prošli put već zakasnila. Umjesto svakodnevnog zasjedanja i slanja umirujućih poruka građanima, koje će biti praćene konkretnim ekonomskim planom A, B, C itd., u slučaju da nastupe određene situacije, građani nastavljaju po starom, ne obazirujući se na mlake i povremene poruke. Sjetite se početka pandemije i masovnog broja otkaza “preko noći”, zbog izostanka pravovremene reakcije.

Cijene hrane i energenata mogu narasti zbog ove krize, ali ne treba stvarati paniku zbog nestašice. Zbog toga donosioci odluka trebaju reagovati i u slučaju rasta cijena pomoći građanima, direktno, putem sistema robnih rezervi i indirektno kroz subvenciju cijena životnih namirnica iz budžeta, ako bude potrebe, kako bi se obuzdao rast cijena – inflacija. Budžeti nikada nisu bili puniji, zbog velikog rasta prihoda od poreza, kao posljedica inflacije. Ovi ekstra prihodi trebaju biti usmjereni prema privredi kroz niže poreze i manje ili ukinute akcize na gorivo, manje poreze na plate i značajnije povećanje penzija, koje je inflacija značajno nagrizla.

Upravo se čita:  Načelniku jedne od najsiromašnijih općina u BiH stigla Škoda od 83.000 maraka

Kriza će proći

Izvoz je posmatrano prema novcu koji je ušao u BiH ostvario značajan rast. Bilo bi dobro imati podatke da vidimo i usporedimo izvezene količine dobara, da li su i one narasle, ili su možda čak manje, ali zbog inflacije imamo utisak da je izvoz veći.

Za Federaciju BiH je možda i dobro što još nije usvojila Budžet za ovu godinu, jer ima priliku da ga sada “prepakuje” drugačije i uskladi sa krizom koja dolazi, kako bi maksimalno se pomoglo građanima i privredi.

Upravo se čita:  Otkrivena pronevjera: Osumnjičen da nije izdavao račune, prisvojio sebi više od 20.000 KM

Krize će biti i proći, ali je bitno kako se ponašamo i šta radimo kada neka od njih nastupi.

P.S. Nisam kupio niti jednu kilu brašna – poručio je u objavi na Facebooku Faruk Hadžić.

Pročitajte još

Izdvajamo

Da li je dodatno ograničenje brzine dobra ideja? Ministar Katica odgovorio na kritike o prijedlozima

- U KS konstatovana je velika ugroženost pješaka, posebno u centru Sarajeva - naglasio je Katica  Stravična nesreća u Sarajevu...

Možda vas zanima i ovo