Utorak, 30 svibnja, 2023

Faruk Hadžić upozorava: Hitno nabaviti dovoljne količine hrane i goriva, čak i ako ne bude sukoba… A treba li paničiti?

Nemojte propustiti

– Imamo rekordne naplate poreza, pripremite se sada dok još imamo vremena – poručio je Hadžić putem svog Facebook profila.

Bosna i Hercegovina bi trebala hitno uspostaviti i obnoviti robne rezerve, te nabaviti dovoljne količine hrane za građane, barem za nekoliko mjeseci, zbog mogućeg sukoba Rusije i Ukrajine, upozorio je Faruk Hadžić, ekonomski analitičar.

“Isto važi i za gorivo. U slučaju sukoba, ulazimo svi u vrlo neizvjestan period, koji se indirektno može odraziti i na našu državu u ekonomskom smislu. Imamo rekordne naplate poreza, pripremite se sada dok još imamo vremena”, poručio je Hadžić putem svog Facebook profila.

Upravo se čita:  Sraman odgovor srbijanske doktorice ocu djevojčice ubijene u masakru u beogradskoj školi

“Hrana i gorivo neće propasti, jer se na taj način može u konačnici intervenisati na tržištu, čak i ako ne bude sukoba, zbog trenutne inflacije. Ako kojim slučajem dođe do sukoba, vrlo vjerovatno će doći do novog rasta cijena goriva na svjetskom tržištu i ko zna čemu to dalje sve može voditi. Da li će biti uopšte redovne isporuke u našu državu”, upitao je te dodao:

Upravo se čita:  Škrijelj o optužbama Izetbegović: Nisam iznenađen, godinama je radila sa neregularno završenim studijem

“Nemamo dovoljno vremena da pokušamo pripremiti sve moguće kapacitete, ali što god budemo mogli brzo “obnoviti” i osigurati se u narednim danima, dobro je. Posebno je ovo bitno za hranu, gdje mi uvozimo većinu hrane iz inostranstva, a čuli smo da su cijene sjemena i gnojiva ove godine povećane preko 100% za ovu godinu za domaće proizvođače.

Upravo se čita:  Medvjed napao zaštitara u preduzeću Binas u Bugojnu

Bolje je biti spreman, pa i pogriješiti u procjeni, nego dočekati novu krizu nespreman i ovisiti o pomoći drugih zemalja. Treba li paničiti – Ne treba. Ali treba biti spreman za pomoć građanima”, jasan je Hadžić.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo