Petak, 25 lipnja, 2021

FBiH: Od 7. februara isplata penzija povećanih za pet posto

Nemojte propustiti

Ilustracija (Foto: Bh-index)
Ilustracija (Foto: Bh-index)

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić najavio je da će od 7. februara početi isplata penzija koje su od 1. janura povećane za pet posto.

Nikšić je danas u Sarajevu na konferenciji za novinare podsjetio da je ovo drugo povećanje penzija od pet posto u mandatu ove Vlade FBiH.

On je naglasio da će za 359.969 penzionera, za povećanje penzije od pet posto, mjesečno biti izdvojeno sedam miliona KM ili 85 miliona KM godišnje.

Prema njegovim riječima, Vlada ima obezbijeđeno 66 miliona KM, a postoji i plan kako će se obezbijediti i ostalih 19 miliona KM.

Nikšić je naglasio da će nakon ovog povećanja prosječna plata iznositi 360 KM, dok je prije dolaska ove Vlade FBiH prije tri godine bila 327 KM, kada je bilo oko 20.000 manje penzionera.

On je napomenuo da će zagarantovana penzija iznositi 434,90 KM, dok je prije bila 395,14 KM, a minimalna, koja je bila 296 KM, sada iznositi 326,17 KM.

Nikšić je istakao da Vlada FBiH vraća 180 miliona KM koje su prethodne vlade “uzele” od Fonda PIO/MIO.

Federalni premijer je naglasio da će Vlada istrajati na donošenju seta antkorupcionih zakona, zakona o prekršajima koji sadrži “alate” za borbu protiv rada “na crno”, kao i zakona za stvaranje boljeg poslovnog ambijenta, što će doprinijeti poboljšanju stanja penzionera.

Predsjednik Skupštine Saveza penzionera FBiH Hamdo Mimić istakao je da će zajedno sa Vladom FBiH tražiti da se ovi zakoni usvoje jer bi se njihovim donošenjem poboljšao i položaj penzonera.

Predsjednik Saveza kantonalnih udruženja penzionera Ivan Kožul istakao je da su penzioneri zahvalni za ovo povećanje, ali da će se boriti da dobiju prosječnu penziju u iznosu od 60 posto prosječne plate, dok danas iznosi oko 42 posto prosječne plate.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Snažno nevrijeme praćeno gradom zahvatilo područje Jahorine

Prema najavama meteorologa, danas je u pojedinim područjima u BiH moguće nevrijeme, pljuskovi, grmljavina i grad. Nevrijeme praćeno gradom i...

Možda vas zanima i ovo