Subota, 27 studenoga, 2021

FDS: Jaganjac najavljuje kaznene prijave zbog trošenja sredstava

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Izabrani član Nadzornog odbora Fabrike duhana Sarajevo, kojem je to članstvo bilo uskraćeno, Jasmin Jaganjac najavio je danas pokretanje kaznenih prijava zbog trošenja sredstava bez odobrenja.

Jaganjac je to najavio nakon što je Općinski sud u Sarajevu donio jučer mjeru obustavljanja izvršenja odluke o održavanju konstituirajuće sjednice Nadzornog odbora Fabrike duhana Sarajevo i o imenovanju Kemala Bektaševića za predsjednika Nadzornog odbora.

Sudskom odlukom su, također, obustavljena imenovanja članova uprave na osnovu odluke ovog nadzornog odbora, a Jaganjac u izjavi za Fenu navodi da sada treba čekati osam dana da se vidi da li će biti žalbe, koja je za očekivati.

Sud će nakon te žalbe ići dalje s razmatranjem činjenica i zakazat će se pripremno ročište, a u konačnici donijeti presudu.

Jaganjac najavljuje da će paralelno s tim zasjedati Komisija za vrijednosne papire i donijet će svoje mišljenje, a ono može biti ili da upiše pet članova Nadzornog odbora među kojim je onaj koji je bio sporan, a to je Jaganjac, ili poništiti Skupštinu i zatražiti njeno novo zasjedanje.

“Trećeg rješenja nema”, tvrdi Jaganjac.

Prema njegovim riječima, u suštini se ovdje radilo o zloupotrebi položaja od sekretara i direktora Društva koji su htjeli ubaciti petog člana Nadzornog odbora koji uopće nije dobio dovoljan broj glasova, što je sud utvrdio.

“Prekršili su zakon i htjeli su praktično da iskoriste upravljačka prava i da upravljaju uime vlasnika, odnosno Skupštine, da imenuju Nadzorni odbor po svojoj želji i volji i dalje nastave igrati kao što su igrali u prethodne tri-četiri godine”, kaže Jaganjac.

Najavio je da će sada najveći dioničari poduzeti daljnje pravne radnje, uključujući kaznene prijave protiv tih ljudi jer su u protekla četiri mjeseca trošili novac Skupštine bez odobrenja. Tražit će i ponovni ulazak finansijske policije da utvrdi koliko je novaca potrošeno.

“Bez obzira na to kako su trošili novac, trošili su ga bez kontrolnih elemenata. Skupština im je poništila finansijski izvještaj i nije prihvatila prijedlog plana za 2013. godinu”, naveo je Jaganjac.

Podsjetio je da je imenovan u Nadzorni odbor u redovnoj proceduri i da mu je Skupština dala dovoljan broj glasova, što znači da je trebao biti jedan od pet članova Nadzornog odbora.

“Ovaj kojeg su stavili (Šefto Kurtović) imao je samo oko 15.000 glasova”, naveo je Jaganjac, koji je osvojio oko 950.000 glasova.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Palmer najavio teške pregovore: Pred bh. liderima su teške odluke

Američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini Metju Palmer (Matthew Palmer), koji u subotu (27. novembra)...

Možda vas zanima i ovo