Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Feđa Štukan: Neki od pregovarača iz RS kažu da je ovo kraj Bosne i Hercegovine

Nemojte propustiti

Uposlenici zgrade državnih institucija u Sarajevu pozvali su delegaciju građana koji su na protestima da uđu u zgradu kako bi pregovarali o problemu donošenja zakona o jedinstvenom matičnom broju.

pictures_2013_june_Fedja_Stukan_305690941Predstavnici građana prihvatili su prijedlog i oko 19:30 sati taj sastanak je završio.

Jedan od učesnika pregovora, glumac Feđa Štukan, kazao je da se tokom pregovora odgovornost za današnje proteste i zahtijeve građana za regulisanjem Zakona o matičnom broju BiH prebacivala s Federacije BiH na RS i obratno.

Štukan je na kraju kazao da je “tokom pregovora od nekih od pregovarača iz RS čuo da specijalne snage MUP-a RS na Vracama čekaju samo trenutak da uđu u grad, te da je ovo kraj Bosne i Hercegovine”.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić demantovao je ove navode, tvrdeći da je dobio garancije od ministra unutrašnjih poslova RS Radislava Jovičića da specijalne snage policije RS s vozilima neće prelaziti međuentitetsku liniju u Sarajevu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda umeđuvremenu je pozvao policijske snage da dođu intervenisati.

“Ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te Zgrade prijateljstva Bosne i Hercegovine i Grčke u tijeku je prosvjed građana koji onemogućuju slobodu kretanja prisutnih osoba u ovim zgradama”, upozorava se u žurnom dopisu predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslava Bevande.

Dopis je Bevanda uputio Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Državnoj agenciji za istragu i zaštitu (SIPA), Ministarstvu sigurnosti BiH, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela te Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA).

Naveo je da se ovim institucijama obraća zbog ugroženosti osoba u ovim zgradama, kao i zbog uskraćivanja slobode kretanja zastupnika Parlamentarne skupštine BiH, djelatnika Vijeća ministara BiH, te svih drugih djelatnika u navedenim zgradama.

Zatražio je da se poduzmu sve aktivnosti, a u skladu sa nadležnostima ovih institucija, kako bi se otklonio ovaj problem te u tom kontekstu zatražio žurno djelovanje, stoji u dopisu predsjedavajućeg Bevande.

(Haber.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo