Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Federacija BiH: Klimava koalicija pala na prvom ispitu

Nemojte propustiti

Koalicija u federalnoj vlasti koju su činile Stranka demokratske akcije, Hrvatska demokratska zajednica i Demokratska fronta raspala se nakon 65 dana.

Povod za Demokratsku frontu (DF) bio je usvajanje uredbe Vlade FBiH kojom Vlada preuzima kontrolu nad javnim preduzećima. SDA i HDZ-a sastali su se u petak da razmotre novonastalu situaciju. SDP se oglasio već u četvrtak uveče i rekao da ostaje u opoziciji, kao i HDZ 1990. Ostaje još Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića, koji je najavio da će svoj stav o tome iznijeti tek iduće sedmice.

Klimava koalicija dvije nacionalne i jedne građanske stranke pala je na prvom ispitu. Ministri SDA i HDZ usvojili su Uredbu kojom se ministrima oduzima pravo da predlažu upravljačke strukture u javnim preduzećima, o čemu će ubuduće odlučivati Vlada FBiH.

Demokratska fronta Željka Komšića tvrdi da su time prekršeni zakoni u čemu ne žele učestvovati, a druge dvije stranke da DF izlazi iz koalicije jer želi da kontroliše rad profitabilnih preduzeća.

”Iskreno, ja nisam uopšte očekivao ovo od stranke koja za sebe kaže da je građanska opcija. Očekivao sam da će im reforme biti jedino prioritet. Međutim, oni su mi dostavili spisak od 27 preduzeća za koja su pokazali interes da učestvuju u imenovanjima upravnih organa, HDZ je dostavio spisak od četiri preduzeća dok SDA nije imala tih prijedloga uopšte. Iz toga se vidi šta su čije namjere”, navodi predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić.

No, ovi argumenti nisu ubjedljivi s obzirom na činjenicu da je u prošlom sazivu Vlade FBiH, tačnije 2011. godine usvojena uredba prema kojoj su ministri nadležni da predlažu upravljačka tijela u javnim preduzećima i to na inicijativu Stranke demokratske akcije kojoj pripada i premijer Novalić.

Poznato je da je tadašnji ministar energetike industrije i rudarstva Eldar Trhulj, takođe iz SDA u čijoj nadležnosti je većina profitabilnih javnih preduzeća podržao ovu uredbu.

U ovom sazivu Ministarstvo energetike FBiH pripalo je Demokratskoj fronti.

Dugogodišnja novinarka Rubina Čengić vjeruje da se radi o borbi za upravljanje ‘zlatnim kokama’ kako se u žargonu profitabilna preduzeća poput Telekoma zovu.

‘Raspad koalicije je očekivan. Složila bih se sa onima koji kažu da se ovdje zaista radi o otimačini uticaja nad javnim preduzećima, pogotovo zato što u sektoru energetike, industrije i rudarstva ima jako puno profitabilnih preduzeća. Indikativna je izjava ministra trgovine u Vladi FBiH koji je rekao da je u njegovom resoru preduzeće Feroelektro, a za to preduzeće niko ne pokazuje interes jer nije profitabilno. Zato mislim da je u pitanju otimačina oko imenovanja upravnih odbora elekroprivreda, telekoma, zatim Aluminijuma Mostar koji ima veliki potencijal. Dakle situacija je potpuno ista kao i prethodnih 10 godina, ne traže se oni koji će uspješno voditi ova preduzeća, nego oni koji će pomoći strankama da izvlače novac iz tih preduzeća”, zaključuje Čengić.

Raspad koalicije nije iznenadio ni koalicione partnere. Lider HDZ-a Dragan Čović kazao jeda je iznenađen što je koalicija ovoliko trajala s obzirom na dijametralno suprotna mišljenja o svim pitanjima.

”U jednoj šali ja sam rekao još prilikom dogovora oko koalicije – daj Bože da dočekamo Uskrs – mi se nismo ni organizirali maltene do Uskrsa. Ta Vlada i ne radi dva mjeseca kako je ustanovljena, mi samo pokušavamo jedni drugima podmetati. Imam osjećaj da neko želi glumiti neku plutajuću minu koja je stalno na zadatku da rasturi ono što pokušavamo napravit. Ja osobno mislim da je to kraj partnerstva ove tri stranke. Što se mene tiče to je završeno”, poručio je Čović.

Predsjednik Federalne vlade Fadil Novalić, pak, i dalje tvrdi da DF ostaje u vlasti i da on neće razriješiti njihove ministre nego će od njih tražiti da rade svoj posao.

”Ja neću razriješiti njihove ministre nego ću ih pozvati da rade svoj posao. Mislim da je sad došlo do prelomne tačke kad se DF u suštini mora vratiti konstruktivnom radu. Sami sebi su iskopali rupu, upali u nju, rekli ovi su nas gurnuli, a mi njima i pored toga pružamo ruku da se vrate”, konstatovao je Novalić.

U međuvremenu, vode se razgovori i o mogućoj novoj koaliciji u Federaciji, budući da je raspadom ove došao u pitanje i rad federalnog parlamenta koji bez parlamentarne većine ne može usvojiti nijedan zakon. No, lider SDA Bakir Izetbegović kaže da zastoja u radu parlamenta neće biti.

”Nećemo tražiti nove partnere, niti će premijer Novalić razriješiti ministre iz DF-a u Federalnoj vladi. Oni su pristali da budu u vlasti i obećali da će usvajati zakone. Nemamo vremena za svađe oko podjele fotelja, čekaju nas vrlo ozbiljni reformski procesi i to imamo namjeru raditi”, poručuje Izetbegović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gordana Tadić razriješena dužnosti glavne tužiteljice BiH

Do pravosnažnosti odluke – Gordana Tadić neće biti biti udaljena sa mjesta glavne državne tužiteljice, što je do sada...

Možda vas zanima i ovo