Subota, 4 prosinca, 2021

Federacija BiH posuđuje još 57,7 miliona dolara

Nemojte propustiti

vladalijanlipanj

Federacija BiH je, današnjim odlukama Federalne vlade, prihvatila zaduženje po dva sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Svjetske banke – Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA).

U prvom slučaju riječ je o kreditu od 47.500.000 dolara, što je 47,5 posto od ukupno odobrenih 100.000.000 dolara za BiH, a namijenjen je finansiranju Projekta hitnog oporavka od poplava u BiH.

kako je priopćila Vlada, primarni cilj Projekta je nabavka roba hitno potrebnih tijekom faze oporavka (logističke i robe za rekonstrukciju, za sektor energetike i električne energije), kao i za oporavak poljoprivrede, pri čemu su kao početni prioriteti određeni gorivo i hrana, te poljoprivredne robe.

Sredstva su namijenjena i rehabilitaciji strateške regionalne javne infrastrukture (transportne veze, distributivna i prijenosna infrastruktura, nasipi i druga strateška javna infrastruktura), rehabilitacija lokalne infrastrukture (vodovodi, ceste i mostovi) i kao podrška implementaciji projekta i izgradnju kapaciteta.

Drugi kredit za Federaciju BiH iznosi 10.200.000 dolara, odnosno 42,5 posto ukupno odobrenih 24.000.000 dolara za Bosnu i Hercegovinu. Sredstva su namijenjena finansiranju Projekta zaštite od poplava Drine.

Sveukupni razvojni i opći okolišni cilj Projekta je osigurati veću zaštitu od poplava poljoprivrednih i komercijalnih interesa i zajednica na ovom području, s obzirom na veliku učestalost poplava i njihovih posljedica, zbog čega je ova investicija od prioritetnog značaja, navela je Vlada u priopćenju i dodala kako su oba kredita odobrena s rokom otplate od 25 godina, uz petogodišnji grace period i godišnju kamatnu stopu od 1,25 posto.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo