Srijeda, 16 lipnja, 2021

Federacija dodatno pooštrava mjere: Moguće stavljanje gradova ili cijelih kantona u karantine

Nemojte propustiti

Prvi dan zabrane kretanja u Federaciji BiH protekao je veoma mirno, istakao je premijer FBiH Fadil Novalić, nakon današnje sjednice Federalnog štaba civilne zaštite.

“U ovom momentu usaglašavmo uredbu za one koji ne poštuju naredbu nadležnih organa, naročito one koji imaju rješenja o samoizolaciji, a ne poštuju ih. Za vašu informaciju sinoć je zabranu kretanja prekršilo samo tri građanina, ali cijelo vrijeme oko 60 do 61 građanin koji su u izolaciji ne poštuju tu istu izolaciju. Zato smo odlučili da najdalje sutra, a možda i večeras donesemo uredbu koja znatno pooštrava kazne za takve osobe”, rekao je Novalić.

On je rekao i da se užurbano radi na rebalansu budžeta Federacije BiH, koji će biti okrenut prema borbi protiv koronavirusa.

Relativno veliki broj ljudi je “paraliziran” nakon zabave u “Igmanu” u Konjicu, rekao je premijer Novalić, ističući da se radi o tri kompanije – u Konjicu, Goraždu i Novom Travniku, navodeći da se radi o mjerama predostrožnosti.

Odgovarajući na pitanje zašto ne nosi masku i rukavice, budući da bi trebao biti primjer građanima, Novalić je rekao da su u Vladi čvrsti protokoli o nošenju zaštitne opreme, navodeći da prilikom obraćanja “niko u Evropi ne nosi maske i rukavice, jer bi to ometalo komunikaciju”.

Kada je riječ o prisustvu premijera na proslavi “Igmana” u Konjicu, a gdje je više osoba zaraženo koronavirusom, Novalić je pojasnio kako nije “prisustvovao događaju kada je nastalo širenje korone”.

“Mi smo bili na akademiji, to je bilo ograničenog karaktera i ja sam došao održao predavanje i odmah se vratio. Tako da tom događaju u suštini nisam prisustvovao kada je nastalo širenje virusa i ta sporna osoba nije bila na akademiji ili ne na njenom najvećem dijelu”, rekao je Novalić.

On je istakao kako se testirao zbog pritiska javnosti da bi možda mogao biti pozitivan “više zato da otklonimo te sumnje, nisam se poslije toga testirao”.

Solak: Moguće stavljanje kantona u karantine

Federacija razmatra stavljanje određenih kantona u karantine kako bi se dalje zaustavilo širenje virusa, potvrdio je Fahrudin Solak, član Federeralnog štaba civilne zaštite i direktor FUCZ.

– O tome se razgovaralo jučer na Štabu i danas u kotnaktima s pojedinim članovima. Primamo određene informacije i analize. Svakako je to određena mjera ako krene nagli rast oboljelih u jednoj sredini, ako ne možemo reagirati, znači da nađemo nultog pacijenta i sve njegove kontakte, zatvaraju se određene cjeline, ali gradovi, kantoni ili naselja. Svakako ćemo o tome razgovarati u narednim danima, ako dođe do širenja – rekao je Solak.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beograđani o gestu Vlade KS: I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim Bosnu

Ne treba mi vaučer. I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim...

Možda vas zanima i ovo