Srijeda, 4 listopada, 2023

Federalna agencija organizovala obuku za tužitelje

Preporučeno

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom saopćila je da je, u saradnji sa OSCE-om, organizovala obuku za tužitelje pod nazivom „Primjena instituta proširenog oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, povezana lica i koordinacija nadležnih tijela u postupku oduzimanja“.

Obuci su prisustvovali glavni kantonalni tužitelji i zamjenici glavnih kantonalnih tužitelja, a podršku organizaciji obuke pružio je Centar za edukaciju sudija i tužioca FBiH.

– Poseban značaj instituta proširenog oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, ogleda u činjenici da se proširenim oduzimanjem omogućava oduzimanje ne samo imovinske koristi povodom koje se vodi krivični postupak, nego i svake imovinske koristi za koju se opravdano vjeruje da potiče iz istog ili drugih krivičnih djela koja su prethodila ili povezana s krivičnim djelom zbog koje se vodi postupak. Adekvatna primjena navedenog instituta je kroz ovu obuku dala učesnicima odgovore na eventualne nedoumice koje su učesnici imali, te im pomogla da prošire znanja iz ove oblasti – istakli su iz Federalne agencije.

Upravo se čita:  Pripremite se na zimsko računanje vremena: Evo kada ćemo spavati jedan sat duže

Direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Vinko Jakić govorio je o proširenom oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, te pravnom okviru, komparativnoj perspektivi i primjerima iz tužiteljske prakse, dok su ostali predavači govorili o povezanim osobama (grupama društava), osobama s posebnim dužnostima u društvu i s njima povezanim osobama, pranju novca, teoretskom aspektu proširenog oduzimanja i bitnim razlozima uređenja oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, te oblike u kojima je stečena, kao i kriminalno političke motive normiranja u pravcu „pojednostavljenja“ procedure s obzirom na brojne poteškoće.

Upravo se čita:  Meteorolog Sladić objavio prvu jesenju prognozu, vijesti su jako dobre

Član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i predsjedavajući Stalne komisije za efikasnost i kvalitet tužilaštava Sanin Bogunić je istakao važnost aktivnosti koje provodi Agencija, a koje se odnose na obuku državnih i policijskih službenika i nosilaca pravosudnih funkcija s ciljem unapređenja efikasnosti, kvalitete, nezavisnosti i transparentnosti pravosuđa, što značajno doprinosi suzbijanju kriminaliteta u BiH, posebno jačanje povjerenja javnosti u pravosudne institucije, te vraćanje vjere u vladavinu prava.

Upravo se čita:  Granična policija BiH o poderanoj državnoj zastavi na Graničnom prijelazu Doljani: Prije je sve bilo besprijekorno, sada je to u nadležnosti UIO

Na obuci prisutni su mogli čuti o najboljim primjerima iz prakse pojedinih tužiteljstava i sudova, kao i iskustva Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Državnog odvjetništva Republike Hrvatske u finansijskim istragama i proširenom oduzimanju imovinske koristi.

Obuka, koja je održana od 4. do 6. aprila 2022. godine u Tarčinu, organizovana je u okviru projekta „Jačanje borbe protiv transnacionalnog organiziranog kriminala u jugoistočnoj Evropi kroz unapređenu regionalnu saradnju u oblasti privremenog i trajnog oduzimanja imovine stečene krivičnim djelom i ponovnoj društvenoj upotrebi oduzete imovine“ koji se provodi pod pokroviteljstvom OSCE-a, saopćeno je iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Novi otkazi: Ledo gasi proizvodnju u BiH, bez posla ostaju 52 radnika

Nakon najava da Ledo gasi proizvodnju u BiH, stigla je i zvanična potvrda te informacije koju prenosi Biznisinfo. “Nakon pažljivog...

Možda vas zanima i ovo