Petak, 22 rujna, 2023

Federalna vlada obrtnicima uplatila 60 miliona KM, podržano 44.056 radnih mjesta

Autor:Patria

Preporučeno

Pomoćnik ministra u Federalnom ministarstvu, razvoja, poduzetništva i obrta Izedin Kurtović naglašava da je potpuna i efikasna elektronska procedura bila moguća zbog besprijekorne suradnje nekoliko institucija.

Iz budžeta Federacije BiH krajem januara ove godine isplaćeno je skoro 60 miliona maraka pomoći dodijeljene za ublažavanje posljedica pandemije obrtima i drugim samostalnim djelatnostima za 24.766 korisnika u FBiH.

Na ovaj način podržano je ukupno 44.056 radnih mjesta u Federaciji BiH, cijeli proces – od objave Javnog poziva, do prenosa sredstava na račun obrtnika, obavljen je beskontaktno, odnosno online i za 40 dana. Digitalizacija je na najbolji način pokazala koliko je moćan alat za uštedu vremena u sakupljanju podataka i davanju statistike.

Upravo se čita:  SDA: Ako Schmidt ne bude provodio mandat u cijeloj BiH, Dejton je doveden u pitanje

Federalno ministarstvo razvoja, obrta i poduzetništva napravilo je aplikaciju i otvorilo link putem kojeg su komunicirali s korisnicima. Nije bilo potrebno prikupljati i donositi dokumentaciju, gubiti vrijeme u redovima.

Pomoćnik ministra u Federalnom ministarstvu, razvoja, poduzetništva i obrta Izedin Kurtović naglašava da je potpuna i efikasna elektronska procedura bila moguća zbog besprijekorne suradnje nekoliko institucija.

– Porezna uprava Federacije BiH, Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Centralna banka BiH zajedno sa nama su u tri navrata radili na usaglašavanju podataka, krajnje efikasno i precizno. Samo maksimalna usklađenost u radu je mogla dovesti do ovakvog rezultata za kratko vrijeme – naglašava Kurtović.

Upravo se čita:  Izetbegović se oglasio o hapšenju Zildžića: Nije trebao to raditi

Finansijska pomoć namijenjena je za refundaciju već isplaćenog dijela bruto plata za uposlenike, odnosno dijela doprinosa koji se obračunavaju na propisanu osnovicu za obračun doprinosa za vlasnike.

– Pravo na dodjelu finansijske pomoći po ovoj uredbi ostvarili su svi obrti i ostale samostalne djelatnosti, koji uredno izmiruju svoje obaveze, a na osnovu službenih evidencija Porezne uprave Federacije BiH, kao i Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Tako da smo već u novembru imali preliminarnu listu korisnika, te odredili rok za korekcije i dopune podataka – dodao je Kurtović.

Druga razmjena podataka vršena je krajem novembra prošle godine i već u decembru 2021. objavljena je konačna lista korisnika.

Upravo se čita:  Objavljen cijeli stenogram razgovora Dodika i Sarazzina: Evo o čemu su sve razgovarali

– Cijeli proces je trajao oko 45 dana, omogućeno je bilo i podnošenje prigovora u ostavljenom roku, te smo prihvatili oko 500 prigovora koji su bili osnovani. Svakom se može desiti greška, a namjera nam je bila izaći u susret svim urednim platišama. Ključ za raspodjelu sredstava bio je prosječan broj radnika u periodu od 12 mjeseci. Uredba o pomoći obrtima je rezultat nastojanja Vlade Federacije BiH za nastavak iznalaženja mjera pomoći privredi, usljed poteškoća u poslovanju subjekata male privrede – zaključuje Kurtović.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

SK: Savo Milošević novi selektor Bosne i Hercegovine!

Kako Sport Klub saznaje iz pouzdanih izvora, Savo Milošević je novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine! U ovom kvalifikacionom...

Možda vas zanima i ovo