Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Federalni inspektori pojačali kontrole objekata s hranom

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Razlog pojačanih inspekcijskih nadzora je činjenica da su trovanja hranom česta pojava u ljetnom periodu.

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP), kao i svake godine u ljetnom periodu i u uvjetima velikih vrućina, vrši pojačane inspekcijske nadzore s ciljem zaštite zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti.

FUZIP je izdala preporuke kantonalnim ministarstvima zdravstva, kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, odnosno kantonalnim i općinskim sanitarnim inspektorima da pojačaju inspekcijski nadzor u objektima proizvodnje, prometa i skladištenja lako kvarljivih namirnica, naročito sladoleda.

Razlog pojačanih inspekcijskih nadzora je činjenica da su trovanja hranom česta pojava u ljetnom periodu. Poznato je da visoke temperature pogoduju bržem rastu i širenju bakterija, koje su najčešći uzrok trovanja hranom, a u koju dospijevaju sa zagađenih i prljavih površina, nečistih ruku i odjeće, opreme, pribora i prljave vode.

Također, uoči vjerskog praznika Kurban-bajrama, federalni veterinarski inspektori će, prema ustaljenoj praksi, u timu s federalnim saobraćajnim inspektorima vršiti pojačane inspekcijske nadzore prijevoznika životinja, kao i kontrolu prijevoza životinjski proizvoda.

Interesantno za vas

Izdvajamo

“Prijetio” je NATO zbog BiH, ali je pognuo glavu pred moćnicima u Madridu

"Milanović je spao na ono što je oduvijek mrzio – na poziciju komentatora”, komentira analitičar Žarko Puhovski. Prije sumita u...

Možda vas zanima i ovo