Utorak, 27 srpnja, 2021

Federalni inspektori zatekli 186 neprijavljenih radnika

Nemojte propustiti

U osvrtu na rezultate rada, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović je rekao da se kao i prethodnih godina, u vršenju inspekcijskih nadzora ustrajavalo na održavanju kontinuiteta u vezi s kontrolama obavljenim u prethodnoj godini.

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) je u toku januara i februara 2020. godine izvršila 21.920 inspekcijskih nadzora na području FBiH, od toga 20.828 u prekograničnom i 1.092 u unutrašnjem prometu.

Navodi se da je uzeto 836 uzoraka, te izdato 268 fitocertifikata, 21.116 rješenja, od kojih 20.828 u prekograničnom i 288 u unutrašnjem prometu, kao i to da je utvrđeno 195 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 255.440 KM.U navedenom periodu utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 887.776,75 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, te pripadajuće takse, te izrečene dvije zabrane uvoza roba u prekograničnom prometu.

U nadzorima je učestvovalo svih deset inspektorata FUZIP u unutrašnjem prometu, u oblastima zdravstva, poljoprivrede, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, termo i elektroenergetike, rada, trgovine, turizma i ugostiteljstva, te Sektor granične inspekcije u prekograničnom prometu u oblastima sanitarne, fitosanitarne i tržišne inspekcije. Ukupni finansijski efekti rada federalnih inspektora za dva mjeseca 2020. godine iznose 1.143.216,75 KM.

Prema dostupnim podacima iz kantonalnih uprava za inspekcijske poslove, inspektori federalne i kantonalnih uprava su u pomenutom periodu zatekli 186 osoba na radu “na crno”.

U osvrtu na rezultate rada, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović je rekao da se kao i prethodnih godina, u vršenju inspekcijskih nadzora ustrajavalo na održavanju kontinuiteta u vezi s kontrolama obavljenim u prethodnoj godini.

“Akcenat je stavljen na borbu protiv sive ekonomije, zaštitu okoliša, kontrolu poticaja u poljoprivredi, ispunjavanje zakonskih obaveza iz oblasti cestovnog prijevoza, te iz oblasti veterinarskih, higijenskih i sanitarnih standarda privrednih subjekata koji posluju s hranom, s ciljem unaprjeđenja zaštite zdravlja stanovništa i zaštite potrošača u Federaciji Bosne i Hercegovine. Rezultati rada federalnih inspektora za dva mjeseca ove godine pokazuju povećanje ukupnog broja izvršenih nadzora u odnosu na isti period prethodne godine, kada je izvršeno ukupno 19.762 nadzora. Povećan broj izdatih rješenja o otklanjanju nedostataka potvrđuje opredjeljeljenje Federalne uprave za inspekcijske poslove da se represivno djelovanje u najvećoj mogućoj mjeri zamijeni preventivnim i korektivnim djelovanjem. Naime, kaznena politika nije pravac djelovanja inspekcijskih organa u Federaciji Bosne i Hercegovine, već proizilazi iz stepena kršenja pravnih propisa i procjene rizika kod subjekata nadzora”, naveo je Ajdinović.

Naglasio je da će tokom 2020. godine, u okviru aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, pitanje fiskalizacije i izdavanja fiskalnih računa biti jedno od prioritetnih područja zajedničkog djelovanja inspekcijskih organa u FBiH.

“Ovim putem želimo najaviti početak novog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora u borbi protiv sive ekonomije, koji će se realizovati u saradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove počev od 16. marta i trajati do kraja 2020. godine. Koristimo priliku da ponovo pozovemo sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja“, rekao je Ajdinović.

Navodi da iako su kadrovski ograničeni, posebnu pažnju i veliku energiju su uložili u reorganizaciju i preraspodjelu poslova u Sektoru granične inspekcije gdje smo povodom širenja korona virusa pojačali inspekcijske nadzore i u skladu sa preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva dodijelili posebna ovlaštenja za federalne sanitarne inspektore zadužene za kontrolu lica na graničnim prelazima i Aerodromu Sarajevo.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo