Petak, 22 rujna, 2023

Federalni zavod za zapošljavanje izradio izvještaj ‘Koju školu upisati?’

Preporučeno

Bitno je odabrati srednju školu i u odnosu na ono što bi u perspektivi učenik želio da radi ili studira nakon srednje škole – saopćeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Federalni zavod za zapošljavanje, sa ciljem boljeg informisanja učenika i roditelja, ali i donosilaca politika, izradio je izvještaj “Koju školu upisati?” o stanju i ponudi srednjoškolskog obrazovanja u Federaciji BiH.

Fpis u srednju školu učenicima završnih razreda osnovnih škola može biti veoma stresan period. Pored njih, veliku odgovornost za njihove izbore imaju i roditelji. U tom trenutku veoma je bitno donijeti dobru odluku, koja bi trebalo da bude u skladu s interesovanjima, ali i u skladu s onim što se nudi na teritoriji na kojoj bi se školovao budući srednjoškolac. Pored toga, bitno je odabrati srednju školu i u odnosu na ono što bi u perspektivi učenik želio da radi ili studira nakon srednje škole, saopćeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Upravo se čita:  Pronašao više od tri hiljade KM i vratio vlasnici: Pretužno je bilo kada je saznao za šta je novac skupljala

Izvještaj ukazuje na ponudu srednjeg stručnog obrazovanja i mogućnosti školovanja po završetku osnovnog obrazovanja i može poslužiti kao koristan materijal prilikom donošenja odluke o upisu određenog smjera u srednjoj školi. Također, ovaj izvještaj otvara mogućnosti za dalja istraživanja u sagledavanju procjena ponude radne snage na tržištu rada, te u kojoj mjeri se obrazuju kadrovi koji će sutra participirati na tržištu rada i da li upisna politika može odgovoriti sve većim iskazanim problemima od strane poslodavaca po pitanju pronalaska radnika, posebno sa srednjom stručnom spremom.

Upravo se čita:  Schmidt se ipak pojavio u Banjaluci: Sastao se sa biskupom Komaricom

Izvještaj je za potrebe Federalnog zavoda za zapošljavanje izrađen uz tehničku podršku projekta “Unapređivanje istraživanja tržišta rada“, koji finansira Evropska unija i provodi konzorcij NIRAS IC Sp. z o.o., GOPA Worldwide Consultants, GOPA mbH Njemačka i Zavod za zapošljavanje Republike Francuske.

Izvještaj je dostupan na web portalu Federalnog zavoda za zapošljavanje u meniju Publikacije.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

SK: Savo Milošević novi selektor Bosne i Hercegovine!

Kako Sport Klub saznaje iz pouzdanih izvora, Savo Milošević je novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine! U ovom kvalifikacionom...

Možda vas zanima i ovo