Nedjelja, 14 kolovoza, 2022

Federalno ministarstvo zdravstva traži uvođenje PCR testova za sve zemlje: Hoće li zbog novog soja virusa biti pooštrene mjere pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu?

Nemojte propustiti

Trenutno, za ulazak državljana Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i Crnu Goru je neophodan negativan PCR test, za razliku od Srbije. U našu zemlju se može ući bez ikakvog testa, kada je riječ o susjedima.

Bosna i Hercegovina trenutno bilježi stabilnu sliku što se tiče zaraženih i umrlih od posljedica koronavirusa. Međutim, nakon pojave novih sojeva ovog virusa, neophodno je preduzeti mjere da ne bi došlo do porasta broja umrlih i zaraženih. Jedna od opcija jeste uvođenje PCR testova na ulasku u našu državu za državljane Srbije, Hrvatske i Crne Gore, javlja FTV.

Na snazi je odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da strani državljani prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu moraju posjedovati negativan PCR test koji nije stariji od 48 časova, i ova odluka ne važi samo za susjede.

– I to kada je riječ o državljanima Hrvatske, Republike Srbije i Crne Gore ako ulaze u BiH direktno iz države čiji su državljani, objašnjava Franka Vican, portparolka Granične policije BiH.

Trenutno, za ulazak državljana Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i Crnu Goru je neophodan negativan PCR test, za razliku od Srbije. U našu zemlju se može ući bez ikakvog testa, kada je riječ o susjedima. Tako je u protekla dva mjeseca u BiH ušlo oko 400 hiljada građana – i to 169.432 državljanina Hrvatske, 197.784 državljanina Srbije i 28.172 državljanina Crne Gore.

Traži se ponovo uvođenje PCR testa za sve zemlje

Epidemiološke mjere kontrole na granicama doprinose smanjenju unosa i širenja koronavirusa. Federalno ministarstvo zdravstva je početkom decembra prošle godine uputilo inicijativu državnim ministarstvima sigurnosti i civilnih poslova za obavezno uvođenje PCR testa prilikom ulaska u našu državu, i to za sve zemlje.

– Ovo treba posmatrati u kontekstu novih sojeva koji se pojavljuju i koji su se proširili već u velikom broju zemalja, te u tom kontekstu mislimo da je to dobra epidemiološka mjera. Britanski soj virusa je potvrđen u oko 60 zemalja, imamo još dva – južnoafrički i brazilski. Ono što je njihova karakteristika jeste da se brže šire i da su zarazniji u odnosu na ove već poznate, upozorava Zlatan Peršić, portparol Ministarstva zdravstva FBiH.

Nevjerovatno je da državna ministarstva još nisu odgovorila na zahtjev Federalnog ministarstva zdravstva za pojačanu kontrolu granica. Zahtjev će, saznajemo, ponovo uputiti. Stručnjaci tvrde da je to važan preventivan korak u suzbijanju širenja zaraze. Uostalom, da je situacija ozbiljna, svjedoče odluke drugih evropskih zemalja koje su poštrile mjere – unutar zemlje, a posebno pri ulasku u njih. Za sve je očito ozbiljna situacija, osim za državna ministarstva BiH, na čiji se dogovor čeka od prošle godine.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zašto njemački vojnici dolaze u BiH i zbog čega Milorad Dodik u RS-u kreira histeriju

Dolazak njemačkih vojnika, u bh. entitetu Republika Srpska koristi se za sijanje atmosfere straha i spinovanje kako sve to...

Možda vas zanima i ovo