Srijeda, 21 travnja, 2021

Fehim Hamidović, pariski kralj džeparoša, osuđen na sedam godina zatvora

Nemojte propustiti

Vođa kriminalne grupe Fehim Hamidović (60), državljanin Bosne i Hercegovine, koja je zarađivala više od milion eura godišnje za tjeranje djevojčica iz BiH na džeparenje azijskih turista u Parizu, osuđen je na sedam godina zatvora.

fahim_hamidovic_Prema pisanju francuskog lista Le Monde, sud u Parizu u martu je potvrdio da je vođa klana Hamidović odgovoran za 75 posto džeparoških krađa u podzemnoj željeznici u Parizu. Još 19 članova iste kriminalne grupe je osuđeno na kazne zatvora od jedne i pet godina.

Hamidović, kojeg njegovi advokati opusuju kao “idealnog djeda”, navodio je djevojčice između 11 i 14 godina starosti da džepare azijske turiste koji posjećuju Pariz. Prema pisanju “Le Mondea”, djevojčice su dnevno morale da ukradu najmanje po 300 eura. U slučaju da ne uspiju da ukradu toliko novca, bile bi kažnjavane gašenjem cigareta po tijelu.

Francuski inspektori su utvrdili da je samo tokom 2009. godine ista kriminalna grupa ukrala oko 1,3 miliona eura.

Prema pisanju francuskih medija, koji su ovome slučaju poklonili veliku pažnju, Hamidović je ukradenim novcem kupovao skupocjene automobile i nekretnine, a dio je trošio i u kockarnicama. On i njegova dvojica sinova, 29 i 35-godišnjak, prethodno su uhapšeni u Italiji, nakon čega su izručeni Francuskoj. Prema posljednjim informacijama, ukupno je u vezi s ovim slučajem uhapšeno 18 osoba.

Lanac kriminalaca je dovodio djevojčice iz BiH u Francusku gdje su učile krasti i džepariti, a neke od njih su kriminalcima prodali roditelji.

(Oslobođenje)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Inicijativa Denisa Bećirovića: Hoće li općine zabraniti glorificiranje Ante Pavelića i Draže Mihailovića?

Bećirović u inicijativi, piše Klix.ba, poziva da se to uradi u interesu izgradnje mira, tolerancije, povjerenja, međusobnog poštivanja i...

Možda vas zanima i ovo