Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Feng shui pravila za bolju energiju u stanu

Nemojte propustiti

Kako primjeniti feng shui u malom ili velikom stanu i kako prilagoditi prostor u kome živimo tako da se u njemu osjećamo bolje? Ovo je pitanje koje su mnogi od nas postavili sami sebi. Međutim, prije toga, morali su se zapitati šta je to feng shui?

Ova drevna kineska veština korišćenjem energije stvara harmoniju između individue i njenog okruženja, a u našam slučaju – stana. Ona radi na tome da svu negativnu energiju ublaži, a pozitivnu energiju probudi i oživi što će nam poboljšati zdravlje i odnose, i povećati šanse da steknemo materijalno bogatstvo.

Mnogo je lakše urediti stan po feng shui-u kad je on prazan i kada ga od početka uređujete po određenim pravilima. Ako planirate kupovinu novog stana, treba da znate da je u toku prodaja stanova u beogradskoj opštini Voždovac, sarajevskoj opštini Novo Sarajevo i zagrebačkim Sesvetama u zavisnosti od toga u kom gradu živite.

To je odlična prilika da sobu po sobu postavite tako da imate savršeni protok energije od samog useljenja.

Transformacija energije u vašem domu

Ukoliko već živite u namještenom stanu, možete ga lako preurediti. Pripremili smo za vas u kratkim crtama vodič za uređenje doma koji će vam pomoći da potpuno promenite energiju u stanu, i ne samo da je promjenite, već da je transformišete u vašu korist. Uputstva su jednostavna, tako da će svako moći da ih primjeni sa lakoćom.

Ove promjene u stanu ne bi trebalo da koštaju mnogo, a zaista će napraviti željenu razliku u preuređenju. To se postiže primenom nekoliko ‘’chi’’ boja i mirisa. ‘’Chi’’ je pozitivna ili negativna pokretačka energija koja igra ključnu ulogu u feng shui-u, ali i u kineskim borilačkim vještinama.

Jednostavnost i minimalizam

U feng shui-u jednostavnost i minimalizam podstiču harmoniju i zadovoljstvo. Kada opremite stan sa previše namještaja i obogatite mnoštvom ukrasa to može stvoriti nered. Nered predstavlja energiju koja stagnira i zbunjuje, pa se vi tako i osjećate. Nered crpi energiju iz vas, zato uredite svoj dom i doživećete jednostavnost.

Budite rigorozni i ne držite u stanu glomazan namještaj i nepotrebne predmete. Oslobodite se svakog viška.

Boje mogu da izgrade bolje raspoloženje

Boje su jedno od najmoćnijih oruđa u arhitekturi i dizajnu enterijera. Mogu da učine da prostor izgleda veće, da ga osvijetle bez dodatnog izvora svjetlosti, čak mogu i da oblikuju unutrašnjost našeg stana.

U feng shui-u boje leče energiju i popravljaju raspoloženje. Takođe, različite boje predstavljaju 5 osnovnih elemenata: vatru, zemlju, metal, vodu i drvo, a elementi upravljaju stranama svijeta kojih ima 8 (sjever, severozapad, sjeveroistok itd.).

Bijela je boja koja se uvijek preporučuje, jer upija negativnu energiju, širi i osvjetljava prostoriju. Bijela boja može da naglasi i oblik namještaja, a lako se kombinuje uz sve druge boje.

Ofarbajte jedan zid u dominantnu boju

Ako vam smeta da sve bude bijelo i želite da osvježite stan bojama, ofarbajte jedan zid u neku boju koju izaberete. Postoji lepeza boja koje se koriste u feng shui-u, ali ne morate se njih striktno držati, bitno je da vas ta boja čini srećnim i da vi uživate u vašoj kući. Pratite svoj instinkt i odaberite boju koja će obogatiti prostor koji uređujete.

Koliko je svjetlost važna?

Prirodna svjetlost je od neprocjenjive važnosti. Nema sumnje da je dnevna svjetlost izuzetno važna za poboljšavanje energije u domu, s obzirom na to da se koristi čak i za lečenje depresije i brojnih drugih poremećaja. Po feng shui-u sama svjetlost u stvari predstavlja energiju i donosi blagostanje u naš život.

Jutarnja svjetlost je poziv na buđenje, zato se potrudite da vam naročito spavaća soba bude osvjetljena i uvijek provetrena, jer od jutra počinje dan. Drugo najvažnije mjesto u stanu je glavni ulaz i hodnik stana, koji je najčešće i najmračniji, ali je od velike važnosti da i on bude što bolje osvjetljen.

Prema tome podignite roletne, i napravite prozore u sobama koje ih nemaju. Cvrkut ptica ujutru će inspirisati vaš dan. Iako možda nemate lijep pogled kroz prozor, dnevna svjetlost ili još bolje sunčevi zraci će osvijetliti vaš dom, um i život.

Koristite mirise da stvorite opušten i komforan ambijent

Isprobajte razna esencijalna ulja ili mirišljave štapiće, oni mogu poboljšati  energiju u domu. Ulje kamilice i lavande ima opuštajući efekat, pa ih možete koristiti i kada se djeca previše zaigraju da ih pripremite za spavanje. Esencijalno ulje đumbira ili cimeta su istočnjački mirisi koje takođe možete isprobati.

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ljubiša Ćosić otvorio dušu: Volim Dodika jer je ljudina, on ne mrzi nikoga, ni naše komšije iz Sarajeva

- Jesam se napio i jesam bio pijan u kafani. Poznat sam kao neko ko voli ljude i veselje....

Možda vas zanima i ovo