Utorak, 19 listopada, 2021

Ferguson: Političke vođe znaju da su potrebne reforme, a pritisak javnosti se povećava

Nemojte propustiti

ferguson 2(1)Vijeće za vanjske poslove EU je u ponedjeljak donijelo odluku da aktivira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Bosnom i Hercegovinom, sedam godina nakon njegovog potpisivanja. Ovo je velika stvar. Sedam godina je ova zemlja stajala u mjestu na svom evropskom putu. Sada ponovo kreće naprijed i to je razlog za slavlje, navodi se u blogu britanskog ambasadora Edwarda Fergusona, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Pokretač aktivacije SSP je usvajanje zajedničke izjave o provođenju reformi od strane Parlamentarne skupštine BiH koju je pripremilo Predsjedništvo BiH. Njihova vodeća uloga u ovom procesu je bila ključna i zaslužuju da im se oda priznanje za uspješno pravljenje nacrta i dogovaranje teksta koji je dobio podršku svih četrnaest vođa političkih stranaka zastupljenih na državnom nivou.

Tako da aktivacija SSP predstavlja veliki uspjeh za novi pristup Evropske unije Bosni i Hercegovini, kao i za britansko-njemačku inicijativu na kojoj se isti zasniva. Zadovoljan sam i sretan što smo pronašli način za stvaranje pozitivnog političkog kretanja i pokazali da ako Bosna i Hercegovina ispuni svoj dio obaveza, i mi ćemo svoj.

Skeptici će brzo reagovati i reći da je zajednička izjava samo izjava. To je tačno, ali izjave su bitne.

Političke vođe su podvukle svoju opredjeljenost za poštivanje Ustava, Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma, suverenosti, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Potvrdili su svoju opredjeljenost za principe, vrijednosti i ciljeve na kojima se zasniva Evropska unija.

I obećali su da će implementirati ambiciozan plan reformi koji je osmišljen kako bi stabilizirao ekonomiju, otvorio radna mjesta, poboljšao efikasnost vlade, ubrzao proces pomirenja, ojačao vladavinu prava i omogućio borbu protiv korupcije.

Važno je zapamtiti da se nisu samo političke vođe obavezale. Uvijek smo jasno isticali da želimo da demokratske institucije ove zemlje preuzmu vodeću ulogu u implementaciji plana reformi. I one su to i uradile. Očekujemo da će parlamenti i zastupnici imati ključnu ulogu, zajedno sa građanima, u pozivanju vlada na odgovornost, zbog njihovih kako uspjeha, tako i neuspjeha.

Šta bi značila uspješna implementacija zajedničke izjave?

Prije svega, opredjeljenje za poštivanje Ustava i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine znači da će političke vođe morati raditi sa zemljom kakva jeste, a ne fantazirati o nekoj drugačijoj. Neće se crtati nove karte na Balkanu. Tačno je da je vaš politički sistem komplikovan i neefikasan, ali na kraju dana, to je samo izgovor. Ako vođe žele da promijene stvari, to se može uraditi.

Drugo, opredjeljenje za evropske vrijednosti znači prihvatanje principa slobode, demokratije, poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i vladavine prava. Ovo uključuje ključne ideje kao što su pravo na fer suđenje, pravo na prakticiranje vjere po sopstvenom izboru i pravo na slobodno izražavanje mišljenja. Ove vrijednosti su važne jer mogu pomoći jačanju raznolikosti društva, zaštiti osjetljivih kategorija i promociji i jačanju pomirenja.

I na kraju, trebamo vidjeti kako vlade implementiraju obećane socio-ekonomske reforme. To znači preusmjeravanje, bar na kratko, sa pitanja koja dovode do podjela i koja su bila centralna u političkim raspravama proteklih godina.

Nisam naivan, znam da su mnoge inicijative u prošlosti propale. Neki ljudi bi žarko željeli zadržati status quo. Političke i etničke podjele nisu nestale. Formiranje vlasti na državnom i nivou Federacije BiH traje predugo. Već smo svjedoci prekidanja rada Parlamentarne skupštine BiH i pokušaja da se razgovor vrati na politička pitanja koja su u prošlosti spriječavala napredak. A pojačani pritisak na slobodne i nezavisne medije je razlog za zabrinutost.

Ali uprkos svemu ovome, ja sam optimističan. Sve političke vođe sa kojima razgovaram prepoznaju potrebu za reformama. Pritisak javnosti se povećava. I iskreno, globalno okružje sa sve većim izazovima i konkurencijom znači da nema drugog izbora do da se radi zajedno kako bi se ova zemlja ojačala, politički, ekonomski i socijalno. Vidjeli smo da je Vlada RS već usvojila prvi set ekonomskih reformi, a budući premijer Federacije BiH već govori o svojim ambicioznim planovima.

Tako da se nadam i vjerujem da će se postići stvarni napredak u narednim mjesecima i godinama. Radujem se novom vremenu stvarnog političkog liderstva i poboljšane saradnje između različitih nivoa vlasti i vjerujem da će javnost podržati one koji su spremni pokušati stvoriti bolju budućnost za sebe i svoju djecu. I kao i uvijek, Ujedinjeno Kraljevstvo, zajedno sa našim EU partnerima i širom međunarodnom zajednicom će biti tu da vam pruži podršku. Mi želimo da vi uspijete. I vjerujemo da hoćete.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo