Utorak, 19 listopada, 2021

Ferguson: SSP je veliki korak naprijed

Nemojte propustiti

Edward-fergusonBritanski ambasador u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson objavio je danas blog o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ističući da je to veliki korak naprijed.

Podsjetio je da je Vijeće za vanjske poslove EU je u ponedjeljak donijelo odluku da aktivira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Bosnom i Hercegovinom, sedam godina nakon njegovog potpisivanja.

Dodao je da je sedam godina ova zemlja stajala u mjestu na svom evropskom putu, ali da sada ponovo kreće naprijed što je razlog za slavlje.

Smatra da je pokretač aktivacije SSP-a usvajanje zajedničke izjave o provođenju reformi od strane Parlamentarne skupštine BiH koju je pripremilo Predsjedništvo BiH.

Također je naglasio da je njihova vodeća uloga u ovom procesu bila ključna te da zaslužuju da im se oda priznanje za uspješno pravljenje nacrta i dogovaranje teksta koji je dobio podršku svih četrnaest vođa političkih stranaka zastupljenih na državnom nivou.

– Zadovoljan sam i sretan što smo pronašli način za stvaranje pozitivnog političkog kretanja i pokazali da ako BiH ispuni svoj dio obaveza, i mi ćemo svoj. Skeptici će brzo reagovati i reći da je zajednička izjava samo izjava. To je tačno, ali izjave su bitne – smatra ambasador.

Međutim, ističe da su političke vođe podvukle svoju opredjeljenost za poštivanje Ustava, Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma, suverenosti, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine te potvrdili svoju opredijeljenost za principe, vrijednosti i ciljeve na kojima se zasniva Evropska unija.

– I obećali su da će implementirati ambiciozan plan reformi koji je osmišljen kako bi stabilizirao ekonomiju, otvorio radna mjesta, poboljšao efikasnost vlade, ubrzao proces pomirenja, ojačao vladavinu prava i omogućio borbu protiv korupcije – kazao je.

Također je dodao da je važno zapamtiti da se nisu samo političke vođe obavezale.

– Uvijek smo jasno isticali da želimo da demokratske institucije ove zemlje preuzmu vodeću ulogu u implementaciji plana reformi. I one su to i uradile – kazao je dodajući da očekuje da će parlamenti i zastupnici imati ključnu ulogu, zajedno s građanima, u pozivanju vlada na odgovornost, zbog njihovih kako uspjeha, tako i neuspjeha.

Naglasio je da opredjeljenje za poštivanje Ustava i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine znači da će političke vođe morati raditi sa zemljom kakva jeste, a ne fantazirati o nekoj drugačijoj te da neće crtati nove karte na Balkanu.

– Tačno je da je vaš politički sistem komplikovan i neefikasan, ali na kraju dana, to je samo izgovor. Ako vođe žele da promijene stvari, to se može uraditi – objasnio je.

Drugo, dodao je ambasador Ferguson, opredjeljenje za evropske vrijednosti znači prihvatanje principa slobode, demokratije, poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i vladavine prava što uključuje ključne ideje kao što su pravo na fer suđenje, pravo na prakticiranje vjere po sopstvenom izboru i pravo na slobodno izražavanje mišljenja.

Smatra da su ove vrijednosti važne, jer mogu pomoći jačanju raznolikosti društva, zaštiti osjetljivih kategorija i promociji i jačanju pomirenja.

Također je istakao da se treba vidjeti kako vlade implementiraju obećane socio-ekonomske reforme što znači preusmjeravanje, bar na kratko, sa pitanja koja dovode do podjela i koja su bila centralna u političkim raspravama proteklih godina.

– Nisam naivan, znam da su mnoge inicijative u prošlosti propale. Neki ljudi bi žarko željeli zadržati status quo. Političke i etničke podjele nisu nestale. Formiranje vlasti na državnom i nivou Federacije BiH traje predugo – poručio je.

Ambasador Ferguson je naglasio da su građani već dugo svjedoci prekidanja rada Parlamentarne skupštine BiH i pokušaja da se razgovor vrati na politička pitanja koja su u prošlosti sprječavala napredak, ali da je pojačani pritisak na slobodne i nezavisne medije razlog za zabrinutost.

– Ali uprkos svemu ovome, ja sam optimističan. Sve političke vođe sa kojima razgovaram prepoznaju potrebu za reformama. Pritisak javnosti se povećava. I iskreno, globalno okružje sa sve većim izazovima i konkurencijom znači da nema drugog izbora do da se radi zajedno kako bi se ova zemlja ojačala, politički, ekonomski i socijalno – istakao je.

Na kraju bloga, britanski ambasador u BiH Edward Ferguson zaključio je da Ujedinjeno Kraljevstvo, zajedno sa EU partnerima i širom međunarodnom zajednicom pruža podršku s željom za uspjehom.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo