Ponedjeljak, 2 kolovoza, 2021

Ferguson: Stupanje na snagu SSP-a BiH s EU značajn korak naprijed

Nemojte propustiti

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson kazao je Feni da je stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH s Evropskom unijom (EU) važan trenutak za BiH, koji predstavlja ispunjenje dogovora s EU kada je rečeno da će EU, ako se BiH odluči za ozbiljne reforme, uraditi svoj dio posla u smislu nastavka puta ka EU.

– Prva stvar za koju se nadam da ćemo vidjeti su detalji plana reformi i njihova implementacija – rekao je Ferguson.

Podsjetio je da se stupanjem na snagu SSP-a za BiH stvaraju nove mogućnosti, između ostalih, pristup novim fondovima, a posebno nove prilike za mlade u BiH.

Kazao je da je ovo značajan korak naprijed, ali da je ipak jedan u nizu, jer još puno posla treba da se uradi. To je trenutak na koji trebamo biti ponosni, ali u isto vrijeme, ne smije se izgubiti fokus na svemu što je potrebno uraditi da se taj put nastavi.

SSP između BiH i EU potpisan je u Luksemburgu 16. juna 2008. godine, ali zbog zastoja u provođenju reformi nikada nije stupio na snagu. Nakon što su se politički lideri krajem prošle godine obavezali za opredijeljenost BiH na njenom putu ka EU, predloženo je da taj sporazum stupi na snagu što će se zvanično dogoditi danas.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Djevojčica (4) se iskrala iz kuće i otišla se igrati, njeno tijelo u autu pronašla majka…

Kao i svakog dana, pišu Novosti, djevojčica je u to vrijeme odlazila u kuću babe i djede, koja je...

Možda vas zanima i ovo