Nedjelja, 17 listopada, 2021

Ferhadija u novom ruhu

Nemojte propustiti

U sarajevskoj Ferhadiji ponovo radovi. Zanimalo nas je zašto se i ove godine podižu betonske ploče. U kontaktu sa nadležnim i na licu mjesta uvjerili smo se da ovaj put ima razloga za strpljenje na dijelovima gdje se ugodna šetnja privremeno prekida.

ferhadijaDa li ste se nekad zapitali sta se nalazi ispod popločani ulica,koliko kablova ili kako se rješava problem oborinske odvodnje ?Primjer glavno gradsko šetalište. Prolaznici, šetači zaobilaze radnike koji ovaj put konačno ugrađuju vodovodni materijal po standardima i propisima Evropske unije, sto nije samo potreba nego i zakon i obaveza nase zemlje na putu ka punopravnom članstvu u evropsku porodicu.

U općini Stari Grad isticu da je glavna prednost što se sva voda kupi kompletnom dužinom ulice, ne teče onim klasičnim rigolima kako je nekada to bilo, automatski odlazi do linijske odvodnje i šetnju čini ugodnom u toku padavina. Haris Srna iz Službe za komunalne poslove Općine Stari Grad ističe da su u prvoj fazi u Ferhadiji zamijenjene sve instalacije što se tiče vode, oborinske odvodnje, plina, teleksom, kablovskih kablova i da se radi drugi dio savremene linijske odvodnje do Katedrale.

„Bila je dosta zapuštena ulica, proizvodi koje smo ovdje koristili su ACO point lock, to su tačkasti slivnici, sa rešetkama koje se stapaju u podlogu i sada se može vidjeti spoj asfalta i pješačke zone uz pomoć linijskoga slivnika. Vodili smo računa o izgledu i pazili da se utapaju u starogradsku jezgru, a imaju svoju funkciju, kaže Armin Bukva iz njemačke firme ACO koja je uz brojne referentne objekte u svijetu, kao sto su Olimpijski stadioni radila i odvodnju na pisti Formule1.

Prvi put u Bosni i Hercegovini urađena je linijska odvodnja, sa tipom odvodnje QMax svjetskog proizvođača ACO. Konceptualna razlika je u tome što se ugradio potpuno drugačiji sistem. Nekada tačkasta odvodnja sa klasičnim slivnicima uklonjenja ,a nova linijska razlog je za strpljenje dok ovih dana šetate Ferhadijom-poručuju iz općine Stari Grad.

 

(Vijesti.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik nastavlja: Svi znamo šta je bilo kada je Alija Izetbegović žrtvovao mir za BiH

Da li sutra Ustavni sud BiH treba da kaže ni vode nisu naše, fabrike nisu naše, zgrade nisu naše,...

Možda vas zanima i ovo