Subota, 4 prosinca, 2021

Fiat najavio kraj Lancije!

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Lancia odlazi! Jedan od omiljenih brendova istinskih ljubitelja automobila praktično će prestati postojati, bar u međunarodnim okvirima.

Serđo Markione (Sergio Marchionne), prvi čovjek FIAT-a, u čijem je vlasništvu Lancia, objavio je šokantnu informaciju da će se budućnost Lancije svesti na svega jedan model, koji će se prodavati samo u Italiji. Ovaj potez, jedan od mnogih u nadolazećem restruktuiranju FIAT-a, definitivno znači kraj ere jedne od najlegendarnijih i najharizmatičnijih automobilskih marki u historiji.

Naime, ako ćemo birati brendove koji su ostavili najdublji trag u historiji automobilske industrije, onda bi među njima sigurno bila i Lancia. Kultni italijanski proizvođač tokom 107 godina dugog postojanja lansirao je seriju antologijskih modela koji su promijenili historiju automobila, među kojima su bili Aprilia, Delta Integrale, Gamma, Theta, 037, Fulvia, Stratos, Ypsilon…

No, u posljednje vrijeme, život Lancije bio je na aparatima. Slavni brend pod zastavom FIAT-a već dugo proživljava agoniju. U posljednjih dvadesetak godina nepravedno je zapostavljan i konstantno srozavan da bi se njegovi vlasnici odlučili na radikalan potez.

Prema Markioneovim riječima, Delta, koja se proizvodi već šest godina, neće dobiti nasljednika, što znači da će Lancia ostati samo na modelu Ypsilon, jer će svi Chryslerovi modeli koji se u Evropi prodaju pod Lancijinom značkom (Thema, Flavia i Voyager) dobiti natrag svoj izvorni znak.

Osim praktičnog gašenja Lancije, italijanska grupacija planira da Alfu Romeo i Maserati još više okrene premium segmentu, dok će se FIAT-ova ponuda fokusirati na modelima 500 i Panda.

(Dnevni avaz)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sve je stalo u Srbiji: Počeli protesti, blokirani putevi

Građani su kod Sava centra u Beogradu blokirali autoput već oko 13.45h. Građani Srbije se okupljaju u više gradova nakon...

Možda vas zanima i ovo