Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

Field: Britanske sankcije trebaju biti dio šireg pristupa da se okonča djelovanje bez posljedica

Nemojte propustiti

– Odluka je donesena nakon pažljivog razmatranja i detaljnih pravnih konsultacija – kazao je Field

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss danas je objavila sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović zbog aktivnosti koje podrivaju stabilnost, funkcionalnost i pravni okvir Bosne i Hercegovine, poručio je britanski ambasador u BiH Matt Field u video obraćanju povodom uvođenja sankcija.

“Nedavne aktivnosti Milorada Dodika i Željke Cvijanović su direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. Ovo su sankcije za dvije osobe koje su se neodgovorno ponašalje na svojim funkcijama, a nisu sankcije RS-u i njenim građanima. Ovo je prvi put da se režim sankcija Velike Britanije koristi za Bosnu i Hercegovinu. Odluka je donesena nakon pažljivog razmatranja i detaljnih pravnih konsultacija. Sankcije nisu čarobni štapić niti instant rješenje političkih problema. Današnja odluka treba biti dio šireg pristupa naporima da se okonča djelovanje bez posljedica u BiH”; istakao je Field.

Dodaje da se političari moraju fokusirati na rad za dobrobit građana.

“Moraju se fokusirati na osiguranje podrške demokratskim institucijama uključujući održavanje izbora i implementaciju rezultata. UK će nastaviti podržavati sve one koji djeluju odgovorno i u najboljem interesu BiH”, zaključio je Field.

Podsjećamo, Velika Britanija uvela je danas sankcije Dodiku i Cvijanović koje podrazumijevaju zabranu putovanja na njenoj teritoriji i zaleđivanje imovine.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Željko Komšić se oglasio iz bolnice: Član Predsjedništva BiH otkrio kojem je operativnom zahvatu bio podvrgnut

Komšić se zahvalio doktorima, medicinskom osoblju i rukovodstvu KCUS-u na izuzetnom profesionalizmu i brizi, kao i na dobrim željama...

Možda vas zanima i ovo