Subota, 15 svibnja, 2021

Fikret Hodžić pisao posredniku za respiratore: “Fadil je težak kao tuč, brate radimo posao od 10 miliona, samo da vidimo šta… Zamrzio sam ime zbog njega”

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

U Sudu BiH danas je prezentirana komunikacija između Fikreta Hodžića i Kristijana Marića predstavnika “EXOTRADE” firme iz Rijeke a koja je bila posrednik u nabavci respiratora iz Kine. Inače, radi se o sedam komunikacija prema telefonskom listingu, od kojih je pet poziva i dva SMS-a čiji je sadržaj nepoznat.

U sudnici Suda Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje Bakirovom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u aferi “Respiratori”. Osim Novalića, optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i Fikret Hodžić vlasnik firme „Srebrena malina“.

Na današnjem ročištu tužilac Mirza Hukeljić nastavio je izvoditi materijalne dokaze među kojima su kao i na jučerašnjem ročištu bili mailovi te viber i watsapp poruke.

Prezentirana je komunikacija između Fikreta Hodžića i Kristijana Marića predstavnika “EXOTRADE” firme iz Rijeke a koja je bila posrednik u nabavci respiratora. Inače, radi se o sedam komunikacija prema telefonskom listingu, od kojih je pet poziva i dva SMS-a čiji je sadržaj nepoznat.

Hukeljić je prezentirao dokaze o komunikaciji Hodžića i Mrića koje se odnose na 31. mart i 1. april 2020. Tužilaštva smatra da je upravo ovaj moment bio ključan za određivanje jedinične cijene respiratora.

Tužilaštvo tvrdi da je prema porukama koje su razmjenjivali Hodžić i Marić cijena jednog respiratora HC-VE003 42.900 eura, odnosno ukupne cijene od 4,2 miliona eura bez troškova prijevoza, te da su baš ti respiratori bili u ugovoru o nabavci, ali oni nikada nisu dostavljeni, već druga tipa aparata.

U nastavku dopisivanja Marić pojašnjava razliku između invazivnih i neinvazivnih respiratora, a Hodžić to prenosi Novalićevoj sekretarici Bahri Džaki koja je svjedočila ranije.

-Invazivni su za kliničke slučajeve i velike bolnice, a neinvazivni služe za dotok zraka, odnosno za manje bolnice i ambulantna kola te nisu za teže bolesnike – piše Marić.

U jednoj od poruka Hodžić navodi Mariću: “Fadil je težak ko tuč, brate radimo posao od 10 miliona samo da vidimo šta…” Tužilaštvo je u svojoj tvrdnji navelo da je optuženi Hodžić prije zaključenja bilo kakvog ugovora i finalnog dogovora znao sa kolikom količinom državnog novca će raspolagati.

Oni su u istoj komunikaciji razgovarali o načinu na koji će nabaviti respiratore.

Marić mu šalje fotografiju televizora na kojem se vidi Fadil Novalić i kaže: “Gdje god pogledaš Fadil”, a Hodžić odgovara: “Šuti, zamrzio sam ime zbog njega”.

Marić poslije toga dodaje: “Neka tuku, isplatit će se”, a Hodžić mu šalje:” Ma brate nestručni ljudi, gori nego ja, a kupuju opremu”.

Nakon toga Marić mu šalje ponudu za medisinsku opremu u PDF formatu sa fotografijama zaštitnih odjela, maski i naočala, a Hodžić konstatira: “Bravo brate imat ćeš samnom odličan posao” te dodaje da za sve država garantira.

Kako je navedeno u komunikaciji iz između Marića i Hodžića oni su dogovorili kupovinu 100 respiratora koji su po komadu koštali 42.000 eura. Marić je čak poslao Hodžiću primjer pisma namjere Republike Srbije prema Kini za nabavku respiratora, a prema kojem je kada je to dostavljeno u njegov kabinet Novalić sačinio tekst pisma namjere u odnosu na Federaciju BiH. Tužilac Hukeljić prezentirao je dva dokumenta prvi je bio nepotpisan i bez pečata, a u njemu je navedeno da FBiH od Kine traži isporuku 200 respiratora, dok se u drugom dokumentu koji je potpisan i sa pečatom traži 100 respiratora.

Inače, Hodžić se porukom javio ranije Novaliću a kako je naveo u tekstu preporučio ga je izvjesni Asim.

Hodžić je 29. marta telefonom šest puta ostvario komunikaciju s Novalićem, a prva je Hodžićeva poruka premijeru bila:

– Selam gospodine Novaliću, Asim mi je rekao da vam se javim u vezi s respiratorima, pa kad budete imali minutu.

Novalić je odgovorio “Ok” te mu poslao svoju privatnu mail adresu.

Hodžić nakon toga šalje mail i o tome SMS-om obaviještava Novalića, a ovaj mu se u odgovoru zahvaljuje i proslijeđuje sa svog privatnog maila na službeni u uredu premijera. Tužioci su izvođenjem ovog dokaza željeli sudu pokazati namjeru i postupanje Novalića i Hodžića da nezakonito nabave respiratore i drugu medicinsku opremu.

Hodžić dan kasnije šalje poruku Novaliću: “Premijeru samo da Vas obavijestim da dobio mail iz Kine. Prodaja respiratora rapidno raste jučer su prodali 5.000 komada. Nisam siguran koliko još mogu garantirati ponudu”.

Kada je dogovor oko nabavke respiratora bio pred zaključenjem sekretarica Džaka šalje Hodžiću viber poruku da ponudu “dopuni potrebnim elementima”, a on joj odgovara: “Nisam dobio mail”, na šta ona kaže: “Poslala 100” , referirajući se na broj respiratora.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. maj.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo