Srijeda, 26 siječnja, 2022

Filiz Ahmet: Lijepa Makedonka koja krade srca kroz izmišljenu ulogu kalfe Nigar

Nemojte propustiti

Kreacija mog lika dolazi iz moje glumačke vještine koju sam naučila na Fakultetu za dramske umjetnosti…Meni su dali tijesto, mijesim ga kako hoću, ali pritom uvijek iz osjećaja. Jer, kada ja osjetim scenu, osjetit će je i publika…

Filiz_Ahmet_depo_886316882Svojevremeno joj je Sinolička Trpkova, koju pamtimo po ulozi Azre u Kusturicinom “Domu za vješanje”, na kolegiju filmske glume kazala da uopće nije važno što ona ne voli kameru, kad kamera voli nju. I, bila je u pravu. Tridesetjednogodišnja makedonska glumica danas je jedna od najvećih zvijezda serije “Sulejman Veličanstveni”.

Ime Filiz Ahmet nije poznato samo u Turskoj, već širom Evrope i arapskog svijeta, piše magazin Azra.

Ko bi rekao da će jedan potpuno izmišljeni lik u megapopularnom historijskom spektaklu o desetom vladaru Osmanske imperije zasjeniti čak i epsku ljubav sultana i njegove Hurem.

Rijetke zanima da li će crvenokosa sultanija na novu suparnicu poslati otrovnu zmiju ili odred sluga, publika u više od četrdeset zemalja svijeta u drugoj sezoni “Sulejmana Veličanstvenog” gorljivo, ipak, iščekuje rasplet ljubavne priče između Nigar-kalfe i Ibrahim-paše.

Pomoćnicu u haremu, zaduženu za odgoj ropkinja i sluškinja, igra makedonska glumica Filiz Ahmet. Zbog ove uloge je 2010. godine napustila rodno Skoplje i preselila se u Istanbul, u kvart Besiktas.

Praktično šest dana u sedmici s kolegama Halitom Ergencom, Nur Fettahoglu, Meryem Uzerli, Burakom Ozcivitom, Okanom Yalabikom… provodi u replici harema palače Topkapi. A, da bi lakše podnijela odvojenost od doma i praktično danonoćna snimanja, u Turskoj joj se pridružila i majka Fejhan, inspicijentica u skopskom teatru. Kćerku redovno prati na set. Tako je bilo i prošle sedmice kada smo kontaktirali Filiz. Na njen telefon javila se majka.

– Filiz upravo snima svoju scenu. Čim završi, javit će vam se. Popodne će imati pauzu i tada možete razgovarati – ljubazno nam je objasnila.

Gospođa Fejhan nije krila sreću zbog kćerkinog uspjeha. Ovo je važno poglavlje u njenoj karijeri. Glumačko znanje koje je pokazala u Makedoniji, u više od trideset predstava, a koje je 2007. godine ovjenčano i nagradom za najbolju sporednu žensku ulogu na festivalu Vojdan Černodrinski, sada je i internacionalno prepoznato.

U Turskoj je Filiz zvijezda. Jer, kada nije u krutim steznicima i korzetu, što je uobičajena oprema kalfe Nigar, ona je opet pred kamerom. Naime, Turci su toliko zaluđeni zvijezdama “Sulejmana Veličanstvenog”, da vješto koriste njihovu popularnost i angažiraju ih u reklamiranju svojih proizvoda.

– Ne, mislite li da Vam je u odnosu na kolegice Nur Fettahoglu i Meryem Uzerli, koje su utjelovile Mahidevran i Hurem, pripao teži zadatak, budući da za kreaciju izmišljenog lika Nigar-kalfe, inspiraciju ne možete tražiti u historijskim dokumentima – pitam Filiz na početku razgovora.

– Kreacija mog lika dolazi iz moje glumačke vještine koju sam naučila na Fakultetu za dramske umjetnosti, Odsjek gluma u Skoplju. Lik je moja maštarija, iskustvo vlastitog života, kao i iskustvo mojih prijatelja. Ukratko, gradim ga na osnovu života. Meni su dali tijesto, mijesim ga kako hoću, ali pritom uvijek iz osjećaja. Jer, kada ja osjetim scenu, osjetit će je i publika…

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Austrijski “Heute”: Niko ne donosi više korone od Bosanaca

Dobra vijest je, piše Heute, što su se slučajevi zaraženih koronom među putnicima koji se vraćaju iz gotovo svih...

Možda vas zanima i ovo