Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Film “Epizoda u životu berača željeza” Danisa Tanovića otvara 19. SFF

Nemojte propustiti

Filmom “Epizoda u životu berača željeza” bh. reditelja i scenariste Danisa Tanovića 16. augusta će paralelnim projekcijama u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu !hej biti otvoreno ovogodišnje 19. izdanje Sarajevo film festivala (SFF).

beraci-zeljeza-sffRiječ je o ostvarenju koje je svjetsku premijeru imalo u okviru Takmičarskog programa Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu, gdje je nagrađen s dva Srebrna medvjeda – za film i najboljeg glumca Nazifa Mujića te specijalnim priznanjem Ekumenskog žirija.

Film je rekonstrukcija stvarnih događaja, a Tanovićeva namjera je pokazati diskriminaciju s kojom se svakodnevno susreću manjine u BiH, posebno romske zajednice.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra na današnjoj je prvoj ovogodišnjoj konferenciji za medije u Sarajevu istaknuo da je do početka Festivala ostalo još 60-ak dana, te da se većina priprema realizira po planu.

On je, predstavljajući dio programa Open air, naglasio da je selekcija još u toku, te da će svih 11 festivalskih programa predstavljati presjek najboljih filmova u svijetu, s posebnim fokusom na regiju.

Osim Tanovićevog, predstavljena su još tri ostvarenja koja će publika moći pogledati u okviru Open air programa SFF-a.

Zaljubljenici sedme umjetnosti tako će imati priliku pogledati višestruko nagrađivani film “Blanncanieves” reditelja Pabla Bergera (Španija, Francuska) koji je svjetsku premijeru imao na Toronto film festivalu. To je svojevrsan omaž nijemom filmu, ali i zlatnom dobu legendarnih matadora.

Treće ostvarenje je “Prince avalanche” reditelja Davida Gordona Greena (SAD) koje je svjetsku premijeru imalo na Internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu gdje je reditelj nagrađen Srebrnim medvjedom za režiju. Film prati neobično putovanje dviju osoba koje kreću na radni zadatak.

Četvrti predstavljeni film iz ovog programa je “Krugovi” reditelja Srdana Golubovića (Srbija, Njemačka, Francuska, Slovenija, Hrvatska), inspiriran herojskim činom Srđana Aleksića.

Uspješan festivalski život ovogo ostvarenja započeo je na Sundance film festivalu gdje je nagrađen Specijalnim priznanjem žirija, a uslijedile su i mnoge nagrade među kojima su i nagrada Ekumenskog žirija Berlinalea 2013, te Nagrada publike Sofia film festivala.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo