Petak, 1 ožujka, 2024

Fincima nije jasno kakve veze ima izborni zakon u BiH s njihovim putem u NATO

Preporučeno

Zoran Milanović je u više navrata kazao kako će uložiti veto na ulazak Finske u NATO, a tražio je isto od Hrvatskog sabora. Uslov da se primi Finsku u NATO, tvrdio je Milanović, da se promijeni izborni zakon u BiH.

Finska je razbjesnila Rusiju objavom da želi što prije ući u NATO. S obzirom na sve prijetnje koje dolaze iz Rusije, kritičan će biti period dok Finsku ne štiti članak 5, odnosno dok ne postane članica NATO-a. Zbog toga se Finci nadaju da će proces ratifikacije u zemljama članicama ići što brže.

Finski ministar spoljnih poslova odgovarao je na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV kako komentira izjave koje je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović davao proteklih nekoliko dana.

Podsjetimo, Milanović je u više navrata kazao kako će uložiti veto na ulazak Finske u NATO, a tražio je isto od Hrvatskog sabora. Uslov da se primi Finsku u NATO, tvrdio je Milanović, da se promijeni izborni zakon u BiH.

Finski ministar osvrnuo se na te Milanovićeve izjave.

“Finska je bila jedna od onih zemalja koje su podržavale ulazak Sjeverne Makedonije, Albanije, Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i uvijek smo pozitivno gledali na tu integraciju. Naravno, sad kad mi trebamo pomoć i solidarnost za naš zahtjev, nadamo se da će to pokazati zemlje poput Hrvatske”, rekao šef finske diplomatije Pekka Haavisto i dodao:

“Pomalo nam je čudno ako naše članstvo u NATO-u bude povezano s nečim na što ne možemo uticati”, izjavio je ministar vanjskih poslova Finske Pekka Haavisto za Dnevnik Nove TV.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas