Ponedjeljak, 12 travnja, 2021

Fizička distanca najmanje 4 metra kvadratna, novo radno vrijeme ugostiteljskih objekata… Objavljene nove mjere koje su odmah stupile na snagu u TK

Autor:AA

Nemojte propustiti

Krizni štab Ministarstva zdravstva TK je pozvao građane da se pridržavaju mjera kako ne bi došlo do sloma zdravstvenog sistema. Mjere koje su usvojene jutros stupile su odmah na snagu.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona na jutrošnjoj sjednici usvojio je niz naredbi i preporuka. Jedna od njih se odnosi na rad ugostiteljskih objekata koji će ubuduće moći raditi do 23 sata. Ministar zdravstva Božo Jurić je istakao kako se čekaju i odluke Vlade FBiH, koje se obavezujuće za sve kantone.

– Krizni štab Ministarstva zdravstva TK na jutrošnjoj sjednici donio je niz naredbi i preporuka u vezi s trenutnom higijensko-epidemiološkom situacijom. Između ostalog, prvo smo se referirali na ograničavanje rada ugostiteljskih objekata i donijeli smo odluku da se radno vrijeme vraća u toj djelatnosti na termin do 23 sata. Najznačajnije mjere i preporuke su da svi ugostiteljski objekti pružaocima različitih uslužnih djelatnosti, subjektima koji pružaju usluge iz oblasti hotelijertsva, umjetnosti i zabave, trgovinama na veliko i malo i sličnim objektima da se zadužuju da na ulazu u objekte postavi obavještenje o tome koliko osoba u isto vrijeme može boraviti u zatvorenom prostoru, a u skladu s površinom objekta s kojim raspolažu, rekao je Jurić.

On je napomenuo da je za jednu osobu potrebna površina od najmanje četiri kvadratna metra, s tim da ukupan broj osoba ne smije biti veći od 30 osoba.

“Tržni centri oni su dužni postaviti obavijest o ukupnom broju lica zbirno po subjektima u tržnom centru. Tržnim centrima, trgovinama, hotelijerima i drugim se nalaže određivanje COVID redara iz reda svojih uposlenika koji će biti zaduženi za nadzor provođenja važećih epidemioloških mjera”, rekao je Jurić.

Također, kada je riječ o radu kafića i restorana, gosti prilikom kretanja u objektu moraju koristiti masku, dok ovo zaštitno sredstvo zaposlenici niti u jednom trenutku ne smiju skidati sa lica.

Krizni štab Ministarstva zdravstva TK zahtjeva strožiji nadzor inspekcija, ali u službenika Uprave policije. Direktor Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla Vahid Jusufović ističe kako se broj hospitalizovanih u posljednjih sedam dana nije dramatično povećao.

“Svako jutro dolaze izvještaji sa svih odjeljenja i COVID bolnica. Nije došlo do bitnih promjena u broju hospitaliziranih. U Respiratornom centru imamo hospitaliziranih 11 pacijenata od kojih su tri na mehaničkoj invazivnoj ventilaciji. Moramo napomenuti da smo počeli primati i pacijente iz drugih kantona. Imamo dovoljan broj slobodnih kreveta, još oko 200. Trenutno na Klinici za dječije bolesti nemamo hospitalitirane djece, a ni na Ginekološkoj i Psihijatrijskoj klinici”, kazao je Jusufović, javlja Anadolija.

Krizni štab Ministarstva zdravstva TK je pozvao građane da se pridržavaju mjera kako ne bi došlo do sloma zdravstvenog sistema. Mjere koje su usvojene jutros stupile su odmah na snagu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Prstići mog sina su u ranama” Oglasila se majka dječaka kome nisu htjeli dati čokoladicu kad mu je pozlilo zbog dijabetesa

SRBIJA – Htjela sam samo da podignem svijest, da ljudi čuju, prstići mog sina su u ranama, sva djeca...

Možda vas zanima i ovo