Subota, 25 rujna, 2021

Fly Pegasus povezao Sarajevo sa 42 svjetske destinacije: Let iz Sarajeva do Istanbula već od 49,99 eura

Nemojte propustiti

Predsjednik i potpredsjenica turske aviokompanije Fly Pegasus, Ali Sabanci i Guliz Ozturk, predstavili planove na tržištu BiH, ali Balkana

pegasus

Nakon što je 28. februara ove godine slijetanjem prvog aviona na Međunarodni aerodrom Sarajevo uspostavljena redovna linija Istanbul – Sarajevo, turska aviokompanija Fly Pegasus danas je predstavila svoje planove na balkanskom tržištu.

Na konferenciji za novinare u sarajevskom hotelu Evropa o planovima ove aviokompanije govorili su predsjednik Fly Pegasusa Ali Sabanci i potpredsjednica Guliz Ozturk.

Oni su tokom prezentacije istakli da je Fly Pegasus već potvrdio svoje prisustvo na Balkanu, a najbolji dokaz tome je aviolinija Istanbul – Sarajevo, koja je peta destinacija kompanije u regiji.

„Započeli smo sa letovima iz Sarajeva za Istanbul i iz Istanbula za Sarajevo 28. februara i na taj način smo doveli konkurenciju u Sarajevo, tačnije na ovo tržište. Na taj način mi povezujemo Sarajevo sa još 42 destinacije, ne samo sa Turskom, nego i sa Rusijom, Bliskim istokom i drugim prostorima. Naš prvi cilj su niske cijene, zatim novi avioni i tačnost letenja“, istakao je predsjednik kompanije Fly Pegasus Ali Sabanci.

On je dodao da Fly Pegasus čini letenje jednostavnijim i pristupačnijim i da trenutno pruža usluge na ukupno 68 destinacija u 27 zemalja. Osim linije Istanbul – Sarajevo, Fly Pegasus je ranije uspostavio letove za Bukurešt, Prištinu, Skoplje i Beograd.

„Učinili smo avioprevoz pristupačnijim u regiji, šireći našu mrežu letova na Balkan, uz Evropu, Kavkaz i Bliski istok. Pegasus je demokratizovao letenje u Turskoj, čineći ga prirodnim pravom građana“, rekao je Sabanci.

Predstavljajući planove, ali i realizovane poslove ove kompanije, Sabanci je rekao da je broj putnika na domaćim i međunarodnim linijama u prošloj godini povećan za 20 posto u odnosu na prethodnu godinu i dosegao je 13,6 miliona, što čini ukupno 52,4 miliona prevezenih putnika od prvog leta 2005. godine.

Govoreći o cijenama, Sabanci je rekao da je između 2005. i 2012. godine prevezeno 27 posto putnika po cijenama nižim od 42 KM ili 74 posto uz cijene koje su niže od 84 KM.

„U posljednje vrijeme čujemo da u Bosni ima mnogo spekulacija o aviokompanijama. Mi smo ovdje počeli letjeti pet puta sedmično, kroz nekoliko mjeseci će to biti svakodnevni letovi. Naš je cilj demokratizirati letenje. To znači da putovanje avionom treba da bude dio svačijeg života“, kazao je Sabanci.

On je dodao i to da Fly Pegasus “najbrže raste, dakle napreduje na međunarodnom tržištu”.

Potpredsjednica kompanije Guliz Ozturk je tokom obraćanja istakla da je Fly Pegasus prije godinu dana ili nešto duže, počeo da radi na uspostavi letova Sarajevo – Istanbul i obrnuto.

„Mi pridajemo veliki značaj ovom tržištu zbog historijskih i kulturnih veza između naše dvije zemlje i mislim da smo upravu što smo donijeli ovkavu odluku. Prva destinacija na Balknu je bila Bukurešt 2011. godine i od tada smo sa Balkana i na Balkan prevezli 220.000 putnika“, kazala je Ozturk.

Sa novim linijama Fly Pegasus omogućava 42 međunarodne poveznice iz Sarajeva, među kojima su Almaty, Berlin, Beirut, Ankara, Antalya, Tel Aviv, Beč, London i druge.

Pegasus Airlines počeo je sa prvim letovima na domaćim linijama 1. novembra. 2005.godine, kreirajući i implementirajući prvu kompletnu low-cost aviostrategiju u Turskoj. Odabirom aerodroma “Sabiha Gokcen” kao svog glavnog aerodroma, Fly Pegasus postao je sinonim za jednostavno, ugodno i jeftino letenje, navode u ovoj kompaniji.

(Anadolija)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Aleksandar Vulin: Za rat dovoljna jedna budala

“Ljudi koji vode Prištinu su velike kukavice, a od njih možete sve da očekujete”, kazao je Vulin. Ministar unutrašnjih poslova...

Možda vas zanima i ovo