Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

FMON: Bosanski jezik je priznat kao jedan od službenih jezika u BiH, a nikako `bošnjački jezik´

Nemojte propustiti

Općim okvirnim Sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini bosanski jezik je priznat kao jedan od službenih jezika u BiH, a nikako “bošnjački jezik”, navedeno je u saopćenju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, povodom izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o nominaciji bosanskog jezika, te saopćenja upućenih iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Podsjećaju da u članu XI Općeg okvirnog Sporazuma za mir u BiH stoji da je Sporazum “sklopljen u Parizu, 14. decembra 1995. na bosanskom, hrvatskom, srpskom i engleskom jeziku, s tim da je svaki tekst jednako vjerodostojan”.

Kako je ustav BiH, koji je, kako navode, ipak iznad ustava entiteta, aneks 4. Općeg okvirng Sporazuma za mir u BiH, odredba Ustava Republike Srpske da su službeni jezici Republike Srpske: jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda, je u apsolutnoj koliziji s Ustavom BiH. I pored toga, naglašeno je, pravo jednog naroda je da sam određuje naziv svog jezika, a nikako to nije nadležnost organa vlasti (pogotovo organa vlasti entiteta).

Dodaju da je Univerzalnom Deklaracijom o ljudskim pravima na koju se poziva u preambuli Ustava BiH prilikom njegovog donošenja, u članu 26., propisano je da obrazovanje treba da bude usmjereno ka punom razvitku ljudske ličnosti i učvršćivanju poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ono treba da unaprjeđuje razumijevanje, trpeljivost i prijateljstvo među svim narodima, rasnim i vjerskim grupama, kao i djelatnost Ujedinjenih nacija za održanje mira.

Istaknuto je da postupanje nadležnih organa RS-a nikako nije u u duhu te odredbe Univerzalne Deklaracije o ljudskim pravima koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija. – Čineći sve ovo, nadležni organi RS-a dovode u pitanje i odredbu člana 2. (Pravo na obrazovanje) Prvog protokola uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda koja propisuje da niko ne može biti lišen prava na obrazovanje – naglašeno je.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Premijer Fadil Novalić s predstavnicima Svjetske banke o nastavku ekonomskog oporavka

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarao s članovima delegacije Svjetske banke,...

Možda vas zanima i ovo