Ponedjeljak, 25 siječnja, 2021

FMZ: Provedimo novogodišnje praznike u krugu najuže porodice, izbjegavanjem okupljanja zaštitimo sebe i svoje najdraže

Nemojte propustiti

Stiglo upozorenje: “Dijaspora je jedan veliki kapital i bogatstvo kojeg se Bosna i Hercegovina ne smije tako lako odreći”

"Dijaspora je jedan veliki kapital i bogatstvo kojeg se Bosna i Hercegovina ne smije tako lako odreći", kazao je...

Sjećate li se “kioska od 253.000 KM”? Evo koliko ustvari košta: Muzur objavio nalaz vještaka, vrijednost čak 10 puta manja!

Predsjednik turističke zajednice KS Nermin Muzur podsjetio je na ovaj slučaj i objavio nalaz vještaka građevinske struke kao dokaz...

Ostvaruju se najcrnji snovi Dragana Čovića: Domovinski pokret Miroslava Škore osnovao stranku u BiH, žele biti prva opcija Hrvatima, čeka se Diana Zelenika

Sjedište novoosnovane stranke je u Livnu, a time su, kaže Slavko Andačić, željeli poslati znakovitu poruku, jer je taj...

Meteorolog Face TV-a Nedim Sladić objavio novu prognozu vremena koja se mnogima neće dopasti: Zima se ponovo vraća

Meteorolog Face TV Nedim Sladić navodi da večeras dolazi do produbljivanja visinske doline nad Đenovskim zaljevom s kojim će...

Iz FMZ podsjećaju da starije osobe i hronični bolesnici spadaju u rizičnu skupinu kada su u pitanju teži oblici oboljenja kovida te pozivaju na dodatan oprez

Podsjećajući na činjenicu da se virus koji izaziva COVID-19 širi s čovjeka na čovjeka kada zaražena osoba kiše, kašlje ili govori, Federalno ministarstvo zdravstva apeluje na građane Federacije BiH da i u toku predstojećih praznika kontakte s drugim ljudima izvan kućanstva svedu na minimum i praznike provedu u krugu najuže porodice.

“Razumijemo želju da se u vrijeme praznika, kao i školskog raspusta, okupljamo i provedemo vrijeme s prijateljima i širom porodicom, ali moramo imati na umu da je virus tu i da svako povećavanje kontakata s drugim ljudima izvan najuže porodice, odnosno članova kućanstva, predstavlja rizik za širenje virusa i povećava mogućnost oboljenja”, naglašavaju iz Federalnog ministarstva zdravstva.

“Ako je osoba inficirana, ona u datom trenutku ne mora imati nikakve simptome bolesti, ali može zaraziti druge ljude u direktnom kontaktu kada kašlje, kiše ili govori. Zato je u cilju zaštite i smanjenja rizika za širenje virusa potrebno nositi zaštitne maske, držati distancu od dva metra od drugih ljudi, često prati ruke ili ih dezinficirati sredstvima na bazi alkohola, te izbjegavati zatvorene i neprozračene prostorije i veća okupljanja”, podsjećaju iz FMZ na načine širenja virusa i osnovne mjere lične zaštite, te pozivaju građane da ostanu odgovorni:

“Ponovo pozivamo na odgovornost koju je većina građana Federacije BiH do sada i pokazala, to jest da vrijeme pred nama provedemo u krugu najuže porodice, da smanjimo kontakte izvan članova porodice s kojima živimo, a u slučaju susreta s drugim ljudima, uključujući i širu porodicu, da se pridržavamo svima nam dobro poznatih mjera lične zaštite”.

Iz FMZ podsjećaju da starije osobe i hronični bolesnici spadaju u rizičnu skupinu kada su u pitanju teži oblici oboljenja COVID-19 te pozivaju na dodatan oprez:

“Posebno moramo obratiti pažnju na najugroženije članove naših porodica i cjelokupne zajednice, odnosno starije osobe i hronične bolesnike koji su u većem riziku za razvoj težeg oblika COVID-19, te ih odgovornim ponašanjem zaštititi. A zaštiti ćemo ih tako što ćemo ograničiti kontakte, pogotovo u vrijeme praznika i školskog raspusta, maksimalno se pridržavajući ličnih mjera zaštite”, poručuju, uz napomenu da “svako izbjegnuto rukovanje, zagrljaj i poljubac mogu smanjiti mogućnost širenja virusa, a svaka posjeta i okupljanje mogu napraviti razliku u borbi s pandemijom COVID-19 i povećati opasnost”:

“Svjesni smo da je teško, ali ove godine upravo iz ljubavi i pažnje prema najvoljenijim i najranjivijim trebamo izbjeći posjete, i umjesto toga s nama dragim osobama biti u kontaktu putem telefona i iskoristiti brojne druge mogućnosti koje nam pruža savremena komunikacija”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Sahranili” penzionerku koja je preminula od koronavirusa, nakon 10 dana žena se pojavila kod kuće živa i zdrava

Španjolka za koju je porodica vjerovala da je umrla od koronavirusa iznenadila je svoju rodbinu vrativši se kući devet...

Možda vas zanima i ovo