Nedjelja, 13 lipnja, 2021

Fojnica: Načelnik pristao na smanjenje vlastite plate

Nemojte propustiti

Fojnica
Fojnica

Protestima koji se održavaju na teritoriji Bosne i Hercegovine danas su se pridružili i građani Fojnice, javlja Fena.

Njih oko tri stotine sakupili su se ispred zgrade Opštine ne tražeći puno, tek elementarna ljudska prava počevši od prava na rad, prava na bolju zdravstvenu i socijalnu zaštitu, prava mladih da imaju Omladinski centar i pravo da smjene načelnika ako nisu zadovoljni njegovim radom.

„Želimo da nam Općina vrati Omladinski centar koji je zatvorila prije dvije godine. Želimo i da otvore fabrike koje su zatvorili. Želimo budućnost „ rekla je između ostalog jedna od omladinskih aktivistica Zerina Kučuk.

Kako je za Fenu rekla jedna od građanki Fojnice koja je došla pred opštinu plata onih koji imaju tu sreću da rade je u prosjeku 350 do 400 KM.

„Tražimo ostavke lokalih i kantonalnih vlasti. Tražimo da prestane zapošljavanje u kojem prednost ima rodbina ili pak nacionalna pripadnost“, kaže Ljiljana Čuberić. Ona takođe kaže da je građane strah doći na današnje proteste jer onda sutra neće moći ni rodni list izvaditi.

Nakon oko sat vremena pred građane je izašao načelnik Salkan Merdžanić koji je rekao da njega ne treba tjerati da da ostavku te da će on istu dati kad sagleda situaciju.

Načelnik je pozvao i predstavnike građana da na sastanku s njim iznesu svoje zahtjeve. Nakon sastanka predstavnici građana izišli su vidno razočarani postignutim.

Ono što je istaknuto je da treba sazvati vanrednu sjednicu Općinskog vijeća na kojoj će se zajedno sa predstavnicima građana pokušati odgovoriti na zahtjeve građana na koje je načelnik uvjetno pristao.
A načelnik je deklarativno pristao na smanjenje plata nosiocima funkcija načelnka opštine i predsjednika Opštinskog vijeća, na ukidanje paušala vijećnicima. Zanimnjivo je da je prijedlog o ukidanju paušala inicirao upravo jedan od vijećnika Fojnice koji je kao predstavnik građana prisustvovao sastanku.

Predstavnici građana također su tražili da se da otkaz zaposlenima bez javnog konkursa te da se raspišu konkursi za upražnjena radna mjesta.

Ovom prilikom građani Fojnice dogovorili su se formiranje radnog tijela koje će definisati stavove kako bi sa istim mogli aktivno da se uključe u vanrednu sjednicu Općinskog vijeća koja bi se trebala održati za desetak dana, javila je Fena.

(Agencije)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Islamska zajednica u BiH: Da li je grijeh vakcinisati se preko reda?

Zamjeniku reisu-l-uleme i fetva-i-eminu Islamske zajednice, prof. dr. Enesu ef. Ljevakoviću upućeno je tako pitanje da li osoba ima...

Možda vas zanima i ovo