Utorak, 22 lipnja, 2021

Fojnica: Ustrijelili risa, koji je zaštićena vrsta, pa se hvalili na Facebooku

Nemojte propustiti

Ubijeni ris (Foto: Hate crew Sarajevo, Facebook)
Ubijeni ris (Foto: Hate crew Sarajevo, Facebook)

Grupa lovaca lovačke sekcije “Prokos” u sastavu Lovačkog društva “Divokoza” iz Fojnice, u rejonu riječice Borovnice uočila je šestogodišnjeg risa kojeg su tom prilikom i odstrijelili.

No, profesor s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Maid Rifatbegović kaže da je ova vrsta inače zaštićena članom 15 i 16. Zakona o lovstvu Federacije Bosne i Hercegovine i nalazi se na takozvanoj crvenoj listi zaštićenih životinja u Evropi te je njen lov kažnjiv i zabranjen, piše Avaz.ba

– Radi se o izuzetno rijetkoj, a time i dragocjenoj divljoj mački i prosto je nevjerovatno da su je lovili. To nije lov već krivolov. Očito se radi o neznanju ljudi. Nažalost ovakvo djelo ne podliježe krivičnom Zakonu već se tretira kao prekršaj. Ovo je atak na prirodno bogatstvo BiH – kazao je Rifatbegović.

Ta činjenica nije spriječila Naima Burekovića, predsjednika lovačke sekcije “Prokos”, a sa njim i lovce Hamdiju Zahirovića, Edina Pugonju i Fikreta Softića da je ubiju i time se pohvale u medijima i na društvenim mrežama. Ris će biti preparinan i krasit će prostorije lovačkog doma u Jezernici.

Jukić: Ovo je zločin

Ovaj čin je naišao na osuđivanje i zgražanje na Facebooku, a predsjednik planinarskog Udruženja Vranica iz Fojnice Eduard Jukić je ulov risa nazvao zločinom, prenosi Radiosarajevo.ba

“Ja sam član planinarskog društva, a bio sam potpredsjednik lovačkog Udruženja i poznajem te ljude. To je zločin, ubiti risa je zločin”, rekao je Jukić za Radiosarajevo.ba, predsjednik planinarskog društva ‘Vranica’ iz Fojnice.

Jukić je napomenuo da je osnovno pravilo da svaki član lovačkog udruženja educiran i da mora znati koje su životinje zakonom zaštićene.

“Ovo je prvi ovakav slučaj u Fojnici, jako sam ljut i nemam riječi, mora se nešto poduzeti”, ogorčen je Eduard Jukić.

Iz LD “Divokoza” tvrde da ris ne podliježe Zakonu

Ivan Ababović, glavni lovovođa LD “Divokoza” tvrdi da ris nigdje u Zakonu o lovstvu nije spomenut tako da je dozvoljen njegov odstrijel.

– Da sam se ja lično pitao ne bih dozvolio da ga odstrijele. Po mojoj procjeni, to je odrasla muška jedinka koja je već duže boravila na tom području i ništa se sada ne može učiniti kada je već ulovljen – kazao je Ababović, citira ga Dnevni avaz

Kazne za krivolov do 20.000 KM

Iz Saveza lovačkih udruženja BiH navode da se Kazne za krivolov kreću se od 1.000 do 20.000 KM. Najveći problem, kako nam je kazao profesor Maid Rifatbegović je veliki broj ovakvih Saveza, od općinskog pa do državnog nivoa i nedostatak koordinacije.

– Samo u Federaciji egzistiraju tri saveza. Da bi se uspostavio pravi monitoring potrebna je jedinstvena strategija. Nažalost situacija nije takva na terenu – istaknuo je Rifatbegović.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Draško Stanivuković: Benjamina Karić je svojim dolaskom pokazala koliko cijeni Banja Luku

Stanivuković je na svojoj Facebook stranici napisao da su pokazali sve ljepote Banja Luke. Gradonačelnica Sarajeva i gradonačelnik Banje Luke,...

Možda vas zanima i ovo