Subota, 16 listopada, 2021

Formira se vojska Evropske unije?

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Šef Evropske komisije kaže da bi zajednička vojska pokazala svijetu da ratovi između zemalja ovog bloka nikada više neće izbiti.

Europskoj uniji je potrebna vlastita vojska kako bi se suočila s Rusijom i drugim prijetnjama, ali i da bi potaknula vanjsku politiku ovog bloka, izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u intervjuu za njemačke novine Welt am Sonntag.

Tvrdeći da NATO “nije dovoljan”, jer sve njegove članice nisu u EU, Juncker je rekao da bi zajednička europska vojska također poslala važne poruke svijetu.

“Zajednička vojska EU-a pokazala bi svijetu da ratovi između zemalja ovog bloka nikada više neće izbiti”, smatra Juncker, oživljavajući tako raspravu o toj ideji u trenutku pojačanih tenzija s Rusijom.

“Takva bi vojska pomogla da formiramo strane i sigurnosne politike i omogućila bi Europi da preuzme odgovornost u svijetu”, rekao je Juncker.

Posebno ukazuje kako bi zajednička vojska EU-a mogla biti korisna tokom ukrajinske krize.

Poslati jasnu poruku Rusiji

“S vlastitom vojskom, Europa bi mogla reagirati kredibilnije na prijetnju miru u državi članici ili susjednoj zemlji. Mogli bismo odmah rasporediti vojnike. Također, zajednička vojska bi mogla poslati jasnu poruku Rusiji da smo ozbiljni u obrani naših europskih vrijednosti”, ocjenjuje predsjednik EK-a.

EU već ima borbene snage, koje se smjenjuju s vremena na vrijeme i svrha im je da budu dostupni kada je potrebna brza reakcija, ali dosad nikada nisu bili iskorišteni u krizi.

Lideri EU-a su ranije rekli kako žele unaprijediti zajedničke sigurnosne politike tako što će ubrzati vrijeme koje je potrebno za slanje vojske.

Njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen pozdravila je Junckerov prijedlog, kazavši: “Naša budućnost kao Europljana rezultirat će zajedničkom europskom vojskom.”

Međutim, Velika Britanija i Francuska, koje su dvije najveće vojne sile u bloku, oprezne su po pitanju davanja veće vojne uloge EU-a, strahujući da bi mogla potkopati NATO.

Odnosi Moskve i Zapada dosegnuli su najnižu razinu od raspada Sovjetskog saveza zbog krize u Ukrajini.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo