Nedjelja, 21 travnja, 2024

Forto otkrio: S Miletićem smo razgovarali četiri sata i razjasnili sve, tačno je da smo se sastali s Dodikom

Preporučeno

– Miletić je čovjek sa kredibilitetom. Jako je zazvonilo ono što je rekao u jednoj TV emisiji. Imali smo jedan sastanak sa Miletićem u ponedjeljak. Razjasnili smo sve ono za što je on rekao da nije imao dovoljno informacija.

Predsjednik Naše strake Edin Forto prilikom gostovanja u emisiji “Jutro za sve” na BHRT-u pojasnio je zbog čega je odlučio biti kandidat za državnog ministra prometa i komunikacija.

Forto je također govorio i o kritikama koje su mu upućene, a najoštriji je bio državni zastupnik Zlatko Miletić.

– Obećali smo da ćemo izvesti politiku Naše stranke iz Kantona Sarajevo. Implementacijom koalicionog sporazuma mi to obećanje ispunjavamo. To je želja da se politika Naše stranke čuje dalje i šire o Sarajeva – rekao je Forto.

Odgovorio je na optužbe da se time SNSD-u osigurava jedan državni ministar iz reda bošnjačkog naroda, jer se Forto izjašnjava kao Bosanac, zbog čega spada u kategoriju “ostali”.

Upravo se čita:  Akcija FUP-a u Sarajevu još traje: Policija iznijela veću količinu dokaznog materijala

– To je apsurdno. Naša stranka je stranka Ostalih. Stranka Bosanaca i Hrecegovaca, 53 posto, prema statistici, izjašnjava se neetnički ili nekonstitutivni u Našoj stranci. Mi tu politiku želimo da prezentiramo gdje god se nalazimo, nama to apsolutno nije tema.

Teško je utjecati na to koga će imenovati drugi koalicijski partneri. Osoba o kojoj govorite, koja bi mogla biti Bošnjak, kao što je dogovoreno u koalicijskom sporazumu, imenovat će SNSD i SDP u konsenzusu – kazao je Forto.

Dodaje da SDP, odnosno predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, a suštinski i cijela koalicija Osmorke, nije dala saglasnost za SNSD-ov prijedlog da to bude Denis Šulić. Kaže da je taj prijedlog i povučen.

Upravo se čita:  Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Forto je komentirao i previranja unutar Osmorke na državnom nivou. Miletić je izjavio da je “Naša stranka ponudila Dodiku da izabere ministra iz reda Bošnjaka”.

– Miletić je čovjek sa kredibilitetom. Jako je zazvonilo ono što je rekao u jednoj TV emisiji. Imali smo jedan sastanak sa Miletićem u ponedjeljak. Razjasnili smo sve ono za što je on rekao da nije imao dovoljno informacija.

Po onom što sam vidio kod njega, možda bi bio drugačiji nastup da je imao sve informacije. Zašto nisu podijeljenje ove informacije između kolicijskih partnera, konkretno NES-a koji je koalicijski partner Miletića, na čijoj je listi ušao u državni parlament, ne mogu u to ulaziti – rekao je Forto.

Dodao je da nije tačno da je Naša stranka ponudila Dodiku da izabere ministra iz reda Bošnjaka.

Upravo se čita:  Vlada FBiH: Objavljen Javni poziv za projekte općina i gradova, u Budžetu osigurano 50 miliona KM

– Nismo nikad tražili da se imenuje bilo ko, pa ni neko iz reda bošnjačkog naroda iz RS. To nije politika Naše stranke. Svi koji su bili na sastancima znaju da nije tačno. Nismo tražili ni od koga, pa ni od Dodika, da se neko imenuje – istakao je Forto.

Naglasio je da su za te pregovore svi znali, uključujući i one koji ih danas kritikuju. Na primjedbe da su dali “SNSD-u dali četiri ministra”, naglašava da je to zatečeno stanje, ali i napominje da jedan SNSD-ov ministar treba dobiti saglasnost koalicije.

Forto je dodao i da su počeli pregovori o formiranju Vlade KS, kao i federalne Vlade u koje će biti uključeni i NES i Stranka za BiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas