Srijeda, 21 travnja, 2021

Forto predstavio nove mjere: Zbog pogoršane epidmiološke situacije uvode se Covid redari, produžuje se period trajanja izolacije na 14 dana

Nemojte propustiti

Zaključkom Vlade KS je zatraženo donošenje mjere kojom će svaka osoba koja ulazi u BiH biti obavezna posjedovati PCR test.

Premijer KS Edin Forto saopćio je zaključke sa cjelodnevne sjednice Vlade KS o epidemiološkoj situaciji.

– Mi smo nakon cjelodnevnog zasjedanja donijeli mjere, a želim naglasiti da epidemiološkoj situaciji pristupili principijelno. Donijeli smo zaključke da se posvetimo stanju zdravstvenog sistema. U dugačkoj raspravi smo htjeli odgonetnuti da li ćemo novim mjerama postići suštinu. Zato smo donijeli zaključak za značajno povećanje implementacije postojećih mjera, rekao je Forto.

Zaključci Vlade KS:

Naređuje se javnim zdravstvenim ustanovama da se izolacija odredi u obaveznom trajanju od 14 dana, čime je prodižena izolacija. Naređuje se svim tržnim centrima, trgovinama na veliko i malo, ugostitetljima i hotelijerima, te pružaocima ostalih usluga obavezno angažovanje covid redara.

Naređuje se subjektima koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave da na ulaznim vratima postave obavještenja o ukupnom broju osoba koje mogu boraviti unutar prostora, računajući da je za svaku osobu potrebno 7 kvadratnih metara, a ne više od 30 osoba.

Naređuje se javnim prijevoznicima čišćenje i dezinfekcija vozila najmanje dva puta dnevno, te prozračivanje nakon vožnji.

Naređuje se prijevoznicima da osiguraju prisustvo Covid redara. Naređuje se povećan broj testiranja radnika u zdravstvu i školama, putem antigen rapid testova.

Ovlašteni su komunalni redari da pruže podršku kantonalnim inspektorima za provođenje mjera.

Zaključkom je zatraženo donošenje mjere kojom će svaka osoba koja ulazi u BiH biti obavezna posjedovati PCR test.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Inicijativa Denisa Bećirovića: Hoće li općine zabraniti glorificiranje Ante Pavelića i Draže Mihailovića?

Bećirović u inicijativi, piše Klix.ba, poziva da se to uradi u interesu izgradnje mira, tolerancije, povjerenja, međusobnog poštivanja i...

Možda vas zanima i ovo