Četvrtak, 28 listopada, 2021

Foslina goriva i hidrocentrale uništavaju rijeke i vode

Nemojte propustiti

rijekaPovodom 20. marta – Međunarodnog dana rijeka i 22. marta – Svjetskog dana voda, Centar za razvoj i podršku upozorio je na ubrzano i alarmantno uništavanje rijeka i voda u Bosni i Hercegovini zbog nekontroliranog korištenja fosilnih goriva, prvenstveno uglja i povećane gradnje novih hidrocentrala.

Navode da emisija opasnih i kancerogenih supstanci iz rudnika, sagorijevanja uglja za grijanje, te odlagališta jalovine direktno zagađuju površinske i podzemne rijeke i vode, uzrokuju spuštanje nivoa voda i ugrožavaju zdravlje stanovništva.

Tvrde da neracionalna eksploatacija, proizvodnja i potrošnja fosilnih goriva i energije bezuvjetno vodi ka klimatskim promjenama čije su se posljedice osjetile i nedavnim, katastrofalnim poplavama u BiH.

Iz Centra ističu da akumulacijske hidrocentrale mijenjaju prirodne riječne tokove u vještačke ekosisteme s drugačijim životnim uvjetima u kojima postojeći organizmi ne mogu opstati.

Također, naglašavaju da dolazi do trajnog gubitka plodnog tla, degradacije gornjeg toka rijeka, nestanka vodnih bioraznolikosti, te opadanja kvaliteta vode stvaranjem “efekta bare”, a truljenjem potopljenje vegetacije akumulacije postaju izvori CO2 i metana, te stvaraju efekat staklenika, veće prisustvo magle i vlage, a u isto vrijeme potapaju izvore čiste, pitke vode.

Zbog toga je Centar za razvoj i podršku uputio apel svim odgovornim institucijama BiH da preuzmu odgovornost i počnu ispunjavati obaveze iz potpisanog Ugovora o Energetskoj zajednici po pitanju smanjenja negativnog utjecaja fosilnih goriva i hidroenergije na okoliš, zdravlje ljudi i društveno-ekonomski razvoj, te stvore okolišno prihvatljiv energetski sektor, saopćeno je iz te organizacije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo