Petak, 30 rujna, 2022

Fra Ivo Marković: I ja sam glasao za Komšića, mislim da su ga izabrali Bošnjaci da podvale Čoviću koji je uništio alternativu

Nemojte propustiti

– Bosna, sva Bosna, domovina je hrvatskog naroda, ne samo Hercegovina. Bosna i Hercegovina, kaže on.

Fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, kaže da je ovako loše stanje u BiH bilo samo u ratu.

– Nažalost, vladajući su doveli do toga da se ništa ne rješava nego se jednostavno pravi sukob, konfrontacija jer političarima to odgovara. Ne gledaju opće interese, nego svoje sebične stranačke, nacionalne interese, kaže.

Fra Marković kaže da je i sam podržavao Komšića.

– Prvi put kad je bio izabran bio je samo predstavnik ljevice koji nije funkcionirao kao član izabran od bošnjačkog naroda. Mnogi su Hrvati za njega glasali, pa i ja. Ali on se poslije priklonio SDA, postao privjesak i mislim da su ga izabrali Bošnjaci da podvale Čoviću i HDZ-ovoj politici, a ne jer su ga htjeli izabrati. Izbor Komšića u Predsjedništvo veliki je razbijač Bosne i Hercegovine, govori.

Što se tiče hrvatskih stranaka u Bosni i Hercegovini, Marković kaže kako je Čović HNS-om uništio alternativu i zbog toga male stranke ne mogu ostati.

– Bosna, sva Bosna, domovina je hrvatskog naroda, ne samo Hercegovina. Bosna i Hercegovina, kaže on.

Prema njegovim riječima, Bošnjacima bi Dodikove prijetnje odcjepljenjem mogle biti casus belli i da je to opasno.

– Mesić je jednom rekao da bi u slučaju odcjepljenja RS-a Hrvatska imala veliku granicu s RS-om i Hrvatska to ne može dopustiti. To netko iz Hrvatske treba reći. To je trenutno najopasniji dio u Bosni”, kaže.

– Gdje god dođete u Bosni, Republici Srpskoj, Hercegovini, Sarajevu… Svuda ćete naći potpuno normalan život. Nevjerojatno su normalni odnosi, nema napetosti. Napetosti, osjećaj ugroženosti i odvajanja naroda i religija sustavno proizvode nacionalne stranke, one su opasne. Nitko nije opasnij za Hrvate od HDZ-a, za Bošnjake od SDA i za Srbe od SNSD-a. Samo trebaju normalni ljudi sjesti i dogovoriti se, a ovi se neće dogovoriti. Nacionalne stranke počivaju na mitskim idejama i korupciji. Temeljni problem Bosne je korupcija, govori Marković za N1.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Jasmila Žbanić: Zašto neću glasati za Željka Komšića

- Ovaj put neću glasati za Komšića jer mislim da njegov izbor ne bi donio bilo šta dobro BIH...

Možda vas zanima i ovo