Subota, 23 listopada, 2021

Francis Boyle: Sutorina opasna za BiH

Nemojte propustiti

francis-boyleJa sam se borio za granice te države na Međunarodnom sudu. Svi smo se obavezali da ćemo poštovati odluke Badinterove komisije kada su u pitanju granice BiH, Hrvatske i Jugoslavije (Srbije i Crne Gore), izjavio je za “Dnevni avaz” Francis Boyle, profesor međunarodnog prava.

Prema odlukama Badinterove komisije, istakao je Bojl, granice ostaju onakve kakve jesu, odnosno BiH nakon sticanja nezavisnosti ima iste granice koje je imala i u sastavu Jugoslavije, piše “Dnevni avaz”.

“Te granice nam je garantovala Badinterova komisija i to su granice koje imamo. Kada sam bio advokat, za vrijeme dogovora sa Stoltenbergom (Thorvald), Izetbegovićem (Alija) i Silajdžićem (Haris), svi su pokušavali da nam oduzmu granice garantovane Badinterovom komisijom. Čak sam vidio i granice koje su trebalo da budu i bile su genocidne i ja sam to zaustavio. To je razlog zašto je opasno otvarati pitanje granica nastalih Badinterovim sporazumom. Ako to uradimo, otvaramo sve za kompletnu BiH”, upozorio je Francis Boyle.

Naš sagovornik kaže da se mora činiti sve da se Neum razvija zbog ranijih prijetnji da se BiH oduzme taj grad i pristup Jadranskom moru.

“Pristup Neumu i Jadranskom moru, prema Međunarodnoj konvenciji o morima, daje nam pravo da iskoristim pravo korištenja nafte i plina koji se nalaze u Jadranskom moru, u koje trenutno gleda Hrvatska. Ako krenemo za Sutorinom, možemo izgubiti Neum. Zato mislim da su ovo egzistencijalno opasna prijetnja za BiH kao državu”, kategoričan je Francis Boyle.

On, kako kaže, ne sumnja u dobru namjeru ljudi koji su pokrenuli kampanju da BiH pripadne Sutorina, ali…

“Lično sam se borio za granice BiH i da ih zadržimo. Ako otvorimo ovo pitanje, otvaramo pitanje svih granica Srbije, Hrvatske, a Crna Gora bi nas mogla pojesti žive”, rekao je Boyle.

Francis Boyle bio je tvorac bh. tužbe za genocid protiv Srbije i Crne Gore.

“Tužio sam Crnu Goru i Srbiju za genocid, ali se Crna Gora izvukla. Mi bismo ih trebalo da tužimo za genocid. Tu imamo solidnu podlogu”, kazao je on.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo