Petak, 27 siječnja, 2023

Francuska agencija: ‘Rusija ima dovoljno lokalne infrastrukture i lokalnih sljedbenika širom Balkana da pokuša dodatno destabilizirati regiju’

Autor:Hina

Nemojte propustiti

Zvono za uzbunu zbog situacije u zemlji nedavno je oglasio američki demokratski senator Chris Murphy, koji je tokom turneje Balkanom ocijenio kako je ovo ‘jako zabrinjavajuće vrijeme za Bosnu'”, navodi FP.

Dok u Ukrajini bjesni rat, više od hiljadu i pol kilometara dalje, u Bosni i Hercegovini, promatrači upozoravaju da Rusija raspiruje separatizam, što bi moglo nagovijestiti probleme za “tu duboko podijeljenu zemlju”, piše France Presse.

“Od kraja rata u kojem je od 1992. do 1995. poginulo oko 100.000 ljudi, BiH je podijeljena na bošnjačko-hrvatsku federaciju i srpski entitet, RS Međutim, jačaju bojazni da bi taj aranžman, koji je desetljećima sačuvao mir u BiH, mogao biti u opasnosti. Vođa bosanskih Srba Milorad Dodik, koji ne taji da se divi Vladimiru Putinu, s kojim ima bliske odnose, sve glasnije govori o svojim secesionističkim ciljevima, za što mnogi vjeruju da ima potporu Kremlja.

Zvono za uzbunu zbog situacije u zemlji nedavno je oglasio američki demokratski senator Chris Murphy, koji je tokom turneje Balkanom ocijenio kako je ovo ‘jako zabrinjavajuće vrijeme za Bosnu'”, navodi FP.

“Kako se Putina stišće u ćošak, on će potražiti druga mjesta kako bi pokušao upisati pobjede. A jedno od njih mogla bi biti Bosna”, rekao je za CNN.

“Rusija stoljećima njeguje duboke bratske odnose sa Srbima na Balkanu, koji se temelje na njihovu slavenskom i pravoslavnom nasljeđu te čvrstim savezništvima tijekom svjetskih ratova u 20. stoljeću. Intervencija NATO-a na Balkanu 1990-ih, prvo u Bosni, a potom protiv Srbije tokom rata na Kosovu, za Kremlj je bila ponižavajuća provokacija.

Rusija od tada nastoji povećati svoj utjecaj na terenu s bosanskim Srbima. U izjavama koje su bile na tragu Putinove retorike pred napad na Ukrajinu, ruski ambasador u Sarajevu upozorio je da će Rusija ‘reagirati’ ako BiH uđe u NATO. Ambasada je također upozorila zapadne zemlje da ne poduzimaju ništa što bi moglo destabilizirati BiH.

Moskva redovito kritikuje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, dužnosnika koji nadzire poštovanje mirovnih sporazuma koji su okončali rat, tražeći da se tu dužnost ukine. Rusija je nedavno kritizirala “sve češće pokušaje da se preinače načela” mirovnih sporazuma “na korist EU i NATO-a i na štetu” bosanskih Srba.

Kontinuirana potpora RS Moskvi spriječila je BiH da slijedi zapadne zemlje u sankcioniranju Rusije nakon invazije na Ukrajinu. Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u ožujku da je BiH među potencijalnim metama ruske intervencije”, navodi FP.

Potezanje konopa

“Jasno je da Rusija u BiH otvoreno raskida sa Zapadom”, rekao je Florian Bieber, stručnjak za Balkan na Sveučilištu u Grazu. Zapadna “pasivnost” stvorila je nestabilnost u zemlji omogućivši Dodiku da s godinama prijeđe nekoliko crvenih linija, dodao je.

“Srećko Latal, urednik regionalne mreže Balkan Insight, koja se bavi istraživačkim novinarstvom, rekao je da su vanjski igrači popunili vakuum. “Balkan je prije svega destabiliziralo odsustvo Europske unije”, koja je omogućila trećim stranama da uskoče, rekao je za AFP.

“Prisustvo Rusije i bilo koji drugi strani utjecaj – kineski, turski ili nekih zaljevskih zemalja – posljedica su toga.”

Ali, nedavno, s obzirom na to da je Europa nervozna, Zapad se vratio.

Washington je u januaru nametnuo Dodiku nove sankcije, optuživši ga da prijeti stabilnosti regije nakon što je odlučio povući se iz središnjih državnih institucija, uključujući vojsku, pravosuđe i porezni sistem.

Ujedinjeno Kraljevstvo ga je slijedilo u aprilu, optuživši Dodika da “namjerno potkopava teško postignuti mir u BiH” s Putinovim odobrenjem. EU nije uvela sankcije, ali je gotovo udvostručila svoju vojnu nazočnost u Bosni kao “mjeru opreza”, po Antonu Wesselyju, zapovjedniku EUFOR-a”, navodi FP.

Prirodni saveznik

“Izgleda da je ta ruska prijetnja zaista prisilila SAD i EU da zauzmu ozbiljniji pristup i da shvate situaciju u Bosni i ostatku Balkana”, rekao je Latal.

“Moskva desetljećima njeguje ključne odnose na Balkanu kako bi sačuvala utjecaj u Europi, posebno u zemljama s velikim pravoslavnim zajednicama kao što su Srbija, Crna Gora i BiH.

‘Rusija ima dovoljno lokalne infrastrukture i lokalnih sljedbenika širom Balkana da pokuša dodatno destabilizirati regiju ‘ako to želi’, rekao je Latal.

Hiljade srpskih veterana u međuvremenu su jasno dale do znanja kome su privržene na prosvjedima u Banjoj Luci početkom ovog mjeseca.

Omotan u zastavu RS, Aco Topić (69) rekao je da bi dao život za Dodika, ističući da je on čovjek “od principa”.

“Ko bi nam drugi mogao pomoći ako ne Putin”, rekao je, držeći poster Dodika, Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

“Rusija je naš prirodni saveznik i nikada nas neće iznevjeriti”, dodala je Danica Mičević, 54-godišnja javna službenica koja je i poručila:

“Nije Rusija ta koja želi destabilizaciju ovdje, želi je Zapad.”

Interesantno za vas

Izdvajamo

Benjamin nije prijavio šest kutija Marlbora pa dobio 540 eura kazne: Hrvati žestoko kaznili vozača iz Bosne i Hercegovine

Iz Carinske uprave Republike Hrvatske potvrdili su navedeni prekršaj te obrazložili nalog koji je uručen bh. vozaču Redakciji portala Crna-Hronika...

Možda vas zanima i ovo