Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Francuska i Njemačka nezadovoljne planom za izbjeglice

Nemojte propustiti

Ministri unutrašnjih poslova Njemačke i Francuske izrazili su danas u zajedničkom saopštenju rezerve u vezi s planom evropske komisije o uvođenju kvota za zbrinjavanje izbjeglica koje sa ratom pogođenih područja u Africi i na Bliskom istoku ulaze u EU.

“Mehanizam za privremeno preseljenje mora da se zasniva na dva podjednako važna principa: odgovornosti i solidarnosti”, poručili su ministri u saopštenju koje je objavila agencija Reuters uz konstataciju da plan Evropske komisije nije našao odgovarajuću ravnotežu između tih principa.

Evropska komisija je prošle nedjelje predstavila plan koji ima za cilj da ravnomjerno preraspodijeli teret zbrinjavanja izbjeglica na sve članice EU, umjesto važećeg sistema po kome dužnost da ih prime imaju samo prve zemlje u koje uđu, a to su najčešće Italija, Grčka i Malta.

Plan, koji predviđa kvote za prijem migranata u zavisnosti od veličine i ekonomske situacije svake članice, odmah je naišao na žestok otpor nekolicine članica, prije svega Velike Britanije i Mađarske, koje smatraju da je odluka o broju izbjeglica koje će primiti njihovo suvereno pravo.

S obzirom da su se protiv plana sada izjasnile i Njemačka i Francuska, Evropska komisija će morati da ga doradi kako bi postao prihvatljiv za sve članice, s obzirom da je njihova jednoglasna podrška neophodan uslov da se on sprovede.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir prošao pola Evrope pa doživio neugodnost u Kozarskoj Dubici: Policajci mu zaplijenili automobil jer je navodno bio na Interpolovoj listi

Terzići su, kako tvrde, stupili u kontakt s danskom policijom, čiji su pripadnici nakon kratke provjere na engleskom jeziku...

Možda vas zanima i ovo