Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Francuska i službeno u recesiji, ni Njemačka nije imuna na krizu!

Nemojte propustiti

Francuska privreda zabilježilo je u prvom kvartalu ove godine pad od 0,2 posto, što je jednaki pad kao i u posljednjem tromjesečju 2012. godine, što znači da je Francuska i službeno ušla u recesiju, javlja BBC. Zemlja je, podsjetimo, službeno u recesiji ako dva tromjesečja zaredom bilježi pad BDP-a.

Ilustracija
Ilustracija

Francuska, uz Njemačku smatrana zemljom s najjačim gospodarstvom te jednom od najstabilnijih članica Evropske unije, bilježi i rekordnu stopu nezaposlenosti, kao i vrlo nizak stepen povjerenja proizvođača i potrošača.

Stopa nezaposlenosti dosegla je 10,6 posto, a očekuje se da će do kraja ove i tokom sljedeće godine dodatno rasti. Iako se radi o brojci koja je ispod prosjeka eurozone, ipak se radi o najvišoj stopi nezaposlenosti u Francuskoj.

Evropska komisija predviđa i veliki rast deficita u Francuskoj te procjenjuje da će tokom ove godine on porasti na 3,9 posto BDP-a, što je daleko iznad “zadatog” nivoa u zemljama EU-a od tri posto.

I Njemačka u problemima!

Službeni rezultati, objavljeni juče od strane Eurostata, pokazuju da kriza sve žešće nagriza i najjaču ekonomiju Evropske unije – Njemačku. Iako su prve projekcije predviđale rast njemačkog privrede za 0,3 posto u prvom tromjesečju ove godine, pokazalo se da ni Njemačka nije imuna na krizu – zabilježila je blagi rast od svega 0,1 posto.

Ono što je još značajnije jest da je njemačko privreda, u odnosu na prošlu godinu, zabilježilo pad od čak 1,4 posto, a tamošnje vlasti takav su pad obrazložile velikim štetama koje je prouzročila oštra i duga zima. “Njemačko privreda tek se sada vraća na svoje noge. Ekstremni vremenski uslovi tokom zime uveliko su uticali na sporiji rast BDP-a u zemlji”, priopštili su iz njemačkog Ureda za statistiku.

Eurozona bez rješenja za izlaz iz krize

Evropska komisija već je ranije ovog mjeseca upozorila da će i Francuska ući u recesiju tokom prvog tromjesečja ove godine, što se pokazalo istinitim. Evropska komisija predviđa i pad od 0,4 posto na nivou cijele eurozone, a sve se više čini kako “velika trojka” ne može pronaći rješenje za izlaz iz dužničke krize.

Evropska središnja banka početkom je mjeseca smanjila kamate na rekordno nisku nivo, čak 0,5 posto, kako bi stimulirala privredni rast, ali ni taj potez zasad nije polučio rezultate.
(Index.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Prva zvanična prognoza za ljeto i upozorenje; Meteorolog Nedim Sladić tvrdi: Mogli bismo se i zaželjeti, glavnina poremećaja daleko je od juga

Zvanični sezonski pregled ljeta prokomentarisao je meteorolog Nove BiH, Nedim Sladić, kaže da bismo ovog ljeta mogli poželjeti padavine. Meteorološki...

Možda vas zanima i ovo