Subota, 4 prosinca, 2021

Francuski dobitnik Nobelove nagrade za medicinu: Koronavirus je djelo ljudskih ruku, oteo se kontroli, brzo mutira i mogao bi sam sebe uništiti

Nemojte propustiti

Montanje je istakao da koronavirus ubrzano mutira i procijenio da bi uskoro sam sebe mogao uništiti. On je naveo da to pokazuje, između ostalog, razvoj epidemije u SAD, gdje slabi djelovanje koronavirusa.

Francuski dobitnik Nobelove nagrade za medicinu Lik Montanje ocijenio je da je koronavirus djelo ljudskih ruku i rezultat greške kada su naučnici tragali za vakcinom protiv AIDS-a.

– Sve je krenulo od poznatog virusa kod slijepih miševa, na kojem se interveniralo da bi se “humanizovao”. U tom trenutku se, vjerovatno, dogodila ili greška ili je sve procurilo iz laboratorija. Dobili su nešto što je suprotno od onoga što su tražili – istakao je za Montanje “Večernje novosti”.

Francuski naučnik, koji se proslavio pronalaženjem virusa AIDS-a, rekao je da ne zna za čime su tragali naučnici kada je došlo do greške, dodavši da su, možda, tražili vakcinu, ali ne protiv korone, već protiv AIDS-a.

On je naveo da ekipa iz Vuhana odavno radi na tom problemu i imaju veliko poznavanje koronavirusa, ali da to ne znači da su to obavezno oni učinili.

– Mogao je to uraditi i neko drugi. Kinezi na isti način optužuju Amerikance, kao što ovi optužuju njih. Uostalom, poznato je da je postojala veoma značajna kinesko-američka saradnja i da je američki Institut za zdravlje dao kredit laboratoriju u Vuhanu u visini od 3,7 miliona dolara. To potvrđuje da je postojala tijesna ekonomska i naučna saradnja. Amerikanci bi trebalo da su u toku šta se događalo. Ali, nisam istražitelj. Nikoga ne optužujem. Želim samo da iznesem činjenice i objasnim ovaj izuzetan fenomen – rekao je on.

Montanje je istakao da koronavirus ubrzano mutira i procijenio da bi uskoro sam sebe mogao uništiti. On je naveo da to pokazuje, između ostalog, razvoj epidemije u SAD, gdje slabi djelovanje koronavirusa.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo